Grzyby marynowane, smażone, solone, kiszone. Najlepsze przepisy na grzyby. Jak smażyć grzyby? Proste przepisy na kurki

Jacek Pająk
Jacek Pająk
6. GRZYBY SOLONEKolejnym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich zasolenie.Tu wskazane jest, żeby nie mieszać gatunków. Najsmaczniejsze są w tym przypadku są średniej wielkości borowiki, rydze, gąski, maślaki i opieńki miodowe.Na kilogram grzybów stosujemy 20 dekagramów soli.Dokładnie opłukane grzyby obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie (5 dekagramów na litr) z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego.Odcedzamy i płuczemy zimna wodą. Układamy grzyby w wyparzonym słoju i zalewamy solanką w temperaturze pokojowej (15 dekagramów soli na litr wody) tak, żeby przykryć grzyby. Na wierzch warto jeszcze wsypać warstwę soli – będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zepsuciem grzybów. Słój szczelnie zamykamy i… już.Przed użyciem zasolonych grzybów do różnych potraw wystarczy je wymoczyć.Czytaj dalej na kolejnym slajdzie: kliknij strzałkę „w prawo", lub skorzystaj z niej na klawiaturze komputera.
6. GRZYBY SOLONEKolejnym sposobem na przechowywanie grzybów jest ich zasolenie.Tu wskazane jest, żeby nie mieszać gatunków. Najsmaczniejsze są w tym przypadku są średniej wielkości borowiki, rydze, gąski, maślaki i opieńki miodowe.Na kilogram grzybów stosujemy 20 dekagramów soli.Dokładnie opłukane grzyby obgotowujemy przez 5 minut w osolonej wodzie (5 dekagramów na litr) z dodatkiem szczypty kwasku cytrynowego.Odcedzamy i płuczemy zimna wodą. Układamy grzyby w wyparzonym słoju i zalewamy solanką w temperaturze pokojowej (15 dekagramów soli na litr wody) tak, żeby przykryć grzyby. Na wierzch warto jeszcze wsypać warstwę soli – będzie stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zepsuciem grzybów. Słój szczelnie zamykamy i… już.Przed użyciem zasolonych grzybów do różnych potraw wystarczy je wymoczyć.Czytaj dalej na kolejnym slajdzie: kliknij strzałkę „w prawo", lub skorzystaj z niej na klawiaturze komputera.
Udostępnij:
Sprawdzone przepisy na grzyby. Jak zrobić kurki, maślaki, podgrzybki? Wypróbuj nasze przepisy i przyrządź pyszne potrawy z grzybów.
  • Jak przygotować grzyby do smażenia?
  • Czy solić grzyby podczas gotowania?
  • Grzyby smażone z cebulą i śmietaną.
  • Jak doprawić smażone grzyby?
  • Smażone grzyby z cebulą i jajkiem.
  • Jak przygotować grzyby do suszenia?

GRZYBY MARYNOWANE

Do marynowania nadają się najlepiej podgrzybki, maślaki i prawdziwki, ale może przygotowywać w zalewie octowej dowolne gatunki – wkładając do słoików jeden lub mieszankę różnych gatunków.

Do tego przepisu potrzebne są dwa kilogramy – najlepiej małych – grzybów (większe trzeba przekrawać na mniejsze cząstki) oraz: 3 szklanki wody, trzy czwarte szklanki 10-procentowego octu spirytusowego, 3 płaskie łyżki cukru, 1 średnia marchewka, 4 niewielkie listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego i tyle samo czarnego pieprzu, łyżka gorczycy i trzy łyżki soli (do obgotowania grzybów).

Z takiej ilości składników może wyjść nawet 10 słoiczków.

Przygotowanie zalewy
Do garnka wlewamy trzy szklanki wody i wsypujemy trzy płaskie łyżki cukru (jeśli będzie go więcej, otrzymamy grzyby marynowane na słodko – jak kto lubi). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę.

Gotujemy to wszystko przez kilka minut, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet. Po minucie wyłączamy ogień.

Zależnie od naszych upodobań kulinarnych możemy wzbogacić zalewę o odrobinę czosnku, suszonego chili lub cebulę pokrojoną w piórka.
Warto wiedzieć, że intensywność zalewy możemy zwiększyć, dodając do niej pół łyżeczki soli.

Przygotowanie grzybów
Każdy grzyb myjemy oddzielnie pod bieżącą wodą. Można marynować same kapelusze lub całe grzybki – to nie ma znaczenia.

Następnie grzyby wrzucamy do osolonej wrzącej wody i obgotowujemy na małym ogniu przez 5-7 minut (dotyczy to podgrzybków, maślaków i prawdziwków. Krócej, bo do 5 minut, gotujemy kurki, a 10 minut rydze. Uwaga z maślaków przed wrzuceniem do wrzątku należ ściągnąć skórkę z kapeluszy.

Po obgotowaniu odcedzamy grzyby na sitku.

Czas na wypełnienie słoików

Słoiki i nakrętki powinny być solidnie wyparzone i – co ważne – nieuszkodzone, żeby nie dostawało się do nich powietrze podczas przechowywania.

Najpierw do słoików na spód wkładamy po kilka plasterków marchewki. Na nich układamy gorące, podgotowane grzyby do wysokości trzech czwartych słoika. To wszystko wypełniamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy słoiki i na godzinę stawiamy je do góry dnem.

Następnie na 20 minut umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni, a po wyjęciu umieszczamy słoiki w garnku wyłożonym na spodzie bawełnianą ściereczką i wypełnionym wodą do jednej trzeciej wysokości i gotujemy też przez 20 minut.

Jeśli dobrze zapasteryzujemy w ten sposób nasze marynowane grzybki możemy je przechowywać nawet przez kilka lat, ale jeść możemy już po trzech dniach od przygotowania.

Marynowane grzyby można jeśli prosto ze słoika, ale są też doskonałym dodatkiem do innych potraw, na przykład do sosu tatarskiego.

W naszej galerii prezentujemy te najlepsze, sprawdzone przepisy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marek
Marynowane grzybki są najlepsze jako przekąska do zimnej perełki
Więcej informacji na stronie głównej Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie