Ile kawy można wypić. Co daje kawa, a kiedy szkodzi. Jaka kawa jest najlepsza

Fitz
Kawa ile można wypić kawy jednego dnia
Kawa ile można wypić kawy jednego dnia archiwum
Wpływ kofeiny odczuwalny jest po 30 minutach i jest nieoceniony, gdy potrzebujesz energii i koncentracji. Ale kawą warto się też delektować. Polacy dołączają do społeczeństw o największych tradycjach kawowych.

Kawa pobudza, zwiększa sprawność myślenia, polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze, ułatwia koncentrację, dotlenia organizm, zmniejsza zmęczenie psychiczne i fizyczne, dobrze wpływa na krążenie. Pijąc ją, zmniejszasz ryzyko zachorowania na marskość wątroby, niektóre nowotwory czy chorobę Parkinsona. Skoro pobudza, pomaga też trawić i spalać, więc niejako odchudza.

Jednak za duża ilość powoduje nerwowość, niepokój i utrudnia zasypianie. Naukowcy zalecają trzy, góra cztery filiżanki dziennie (kobietom w ciąży maksimum dwie). Gdy pijesz więcej, uzupełniaj minerały wodą.

  • Rocznie świat produkuje 6,7 mln ton kawy, najwięcej Brazylia i... Wietnam.
  • Najdroższy jest luwak – filiżanka 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów małego indonezyjskiego ssaka łaskuna, który zjada najlepsze owoce kawowca; po nadtrawieniu ich kawa traci gorycz i zyskuje na aromacie. Luwak trafia głównie do USA i Japonii.

Jak mielić i zaparzać

Mielenie: im dłużej będziesz zaparzać, tym grubiej miel. Do espresso, które zaparza się krótko, kawa powinna być więc zmielona drobno, a przed parzeniem w dzbanku, dripie czy aeropresie – grubo.

Zaparzanie: kawa po turecku (parzona w tygielku) zawiera najwięcej kofeiny; parzona w ekspresie ciśnieniowym jest najbardziej aromatyczna; przez papierowy filtr – kawa z takiego ekspresu ma mniej kofeiny niż z ciśnieniowego, ale filtr zatrzymuje więcej szkodliwych związków tłuszczu; instant – smak dla wielu kontrowersyjny, ale najwygodniejsza.

  • Miel tuż przed parzeniem; już w godzinę po mieleniu kawa traci pół aromatu.
  • Nie zaparzaj wrzątkiem, woda niech ma 90-92 st.

Mało znany walor kawy

Lepsza jest kawa palona ręcznie niż pakowana hurtowo, dlatego niektóre kawiarnie mają swoje palarnie. Pytaj o to w kawiarni.

– My palimy delikatnie, na jasno, w optymalnej temperaturze 208-210 stopni, na sucho, bez olejków eterycznych i ulepszaczy, wykorzystując najlepszy włoski sprzęt – wyjawia tajemnicę jakości pan Michał z Wybrzeża, który prowadzi rodzinną firmę, na którą składają się kawiarnia i własna palarnia. – Dzięki temu nuty smakowe i aromaty są bardziej odczuwalne. Kawa jest świeża, serwowana po siedmiu dniach od palenia, ponieważ musi „pooddychać”, czyli przejść proces odgazowania.

Która kawa najlepsza

Z dwóch baristów, których o to zapytałem, jeden odparł, że najlepsze są afrykańskie – z Kenii i Etiopii, poza tym z Panamy. Drugi wymienił tylko Panamę, ale dodał, że jej nie ma w swojej kawiarni, bo kosztowałaby cztery razy więcej niż inne.

Jednak to dobre, co komu smakuje. Najlepsze kawiarnie mają prawie wszystko. Kto chce z nutą kwiatową, dostanie etiopską, kto z aromatem owocowym, to z Kenii, z czekoladowo-orzechowym – z Brazylii. Czarną, latte i cappuccino. Łagodną czy intensywną, może o zapachu orzechów – OK, ale spytają: włoskie

czy migdały? Mężczyźni wolą nuty cytrusowe, kobiety kwiatowe. Jeśli ma być kwaskowa porzeczka, to z Kenii, orzechowa z Kostaryki. Do tego dodatki, np. synergiczne łączenie kawy z alkoholem i ciasta, najlepiej domowej roboty – pytaj o takie w kawiarni.

Kawa służy samopoczuciu i zdrowiu, ale pita z umiarem – cztery filiżanki dziennie. Dobra rada baristów: ona sprawia przyjemność, gdy zwracasz na nią uwagę, więc nie używaj jej tylko po to, żeby się dobudzić. Nawet rano zatrzymaj się na chwilę dla siebie i twojej kawy.

Twoja kawa na tle świata

Włoch w drodze do pracy mija 15 kawiarni i dwóch zaprzyjaźnionych baristów. Siada przy stoliku pięć razy dziennie – na gazetę i pogadać. Podobne nawyki mają Hiszpanie, Austriacy, Portugalczycy, Francuzi i Niemcy. Połowa Polaków na razie rozróżnia kawę sypaną i rozpuszczalną.

Szwedzi piją kawę łagodną w odczuciu – filtrowaną i malowaną mlekiem, Anglicy cappuccino, Francuzi espresso.

Wśród najlepszych baristów na świecie przeważają Europejczycy i Amerykanie, dołącza Daleki Wschód, zwykle to mężczyźni. I tu przyjemnie się zdziwisz: najlepsza jest poznanianka Agnieszka Rojewska – mistrzyni świata i trzykrotna mistrzyni Polski baristów, czterokrotna mistrzyni kraju w latte art (malowanie na kawie), trzecia i piąta na świecie w tej konkurencji.

Czy biały chleb jest zdrowy?

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

X
Xena

Dziękuję za fajny artykuł. Staram się zdrowo odżywiać, więc cieszę się, że niedawno kupiłam ekspres ciśnieniowy. Podejmując decyzje nawet nie wiedziałam, że kawa z niego jest zdrowsza niż rozpuszczalna. Przed zakupem konkretnego modelu warto zapoznac się z rankingami gazetakrakowska.pl/top-10-ekspresow-do-kawy-ze-spieniaczem-mleka-karafka-i-mlynkiem/ar/13937191. W końcu ekspres kupujemy na kilka lat, czy na dłużej :)

S
Samba

Ja lubię bardzo pić kawę, aż tak bardzo, że zainwestowałam kasę w automatyczny ekspres. Smakuje mi macchiato, Frappe, Latte, a nawet mała czarna. Ostatnio dokształcam się nawet w idealnym podawaniu kawy https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy. Lubię być perfekcjonistką :)

https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy

O
Olka

Bezustannie poszukuje nowych inspiracji, nowych sposobów parzenia kawy. Lubie odkrywać nowe smaki i eksperymentować. Polecam dodatkowo artykuł: https://www.national-geographic.pl/national-geographic/przepisy-na-kawe-z-roznych-stron-swiata

B
Blanka

Ja wypijam kilka kaw codziennie. Nie wyobrażam sobie dnia bez gorącej filiżanki kawy. Mam ekspres Delonghi, który jest łatwy w obsłudze. W kilka minut można przygotować przepyszną kawę. Tutaj jest fajny poradnik o kawach http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-z-mlekiem-mleko-z-kawa-czy-kawa-z-pianka-rodzaje-kaw-mlecznych. Ja najbardziej lubię Latte.

M
Mucha

W moim przypadku czasami jedno porządne espresso wystarczy. Jak mam intensywny dzień potrafię wypić dwie kawy, a czasami tylko duże latte. Odkąd mam ekspres ciśnieniowy delonghi, mam więcej możliwości. W pracy też mamy ekspres, więc można działać :) Dla smakoszy kawy polecam sprawdzony przepis na kawę troszeczkę w innym wydaniu: https://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-po-wiedensku-czyli-napoje-i-desery-kawowe-na-bazie-espresso

G
Gość
W robocie to koleżanki po 2-3 kawy dziennie piją. Ja jedną albo i wcale, za to u mnie na biurku zawsze stoi butelka mineralnej cisowianki i w ciągu pracy ją popijam małymi łyczkami. Woda jest zdrowsza od kawy
Dodaj ogłoszenie