Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile kosztuje karp? Sprawdziliśmy! Podajemy też przepis na rybną potrawę wigilijną

Sylwia Lis
Sylwia Lis
zdjęcie poglądowe
zdjęcie poglądowe Tomasz Hołod
Już za kilka dni na naszych stołach będzie królował karp. W galarecie, pod pierzynką, smażony, czy po żydowsku. Sprawdziliśmy, ile kosztuje ta ryba w poszczególnych sklepach, a znany kucharz Jakub Kuroń podał nam przepis na przepyszne danie z karpiem w roli głównej.

Nie ma wigilii bez karpia. Gości on przecież na stołach wszystkich polskich domów w dniu wieczerzy wigilijnej. I właśnie z tej okazji Polacy najczęściej sięgają po tę rybę.

Jak podkreślają kucharze karp jest bowiem rybą o dużych walorach smakowych i odżywczych. Należy on do ryb średniotłustych, nie ma wielu kalorii, jest bogaty w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy czy fosfor, warto więc zapoznać się z nim bliżej i sięgać po niego częściej, przygotowując codzienne menu.

Ceny karpia (kilogram)

Kaufland

Płat – 34,90 zł
Tuszka – 26,90 zł
Dzwonko – 33,90 zł

Biedronka

Filet – 42,90 zł
Rybę można otrzymać za darmo z kartą Twoja Biedronka, wystarczy kupić świeżego karpia ze skórką i odebrać voucher 100 proc. jego wartości

Lidl

Płat – 20,99 zł – limit 4 kilogramy
Stokrotka
- Płat – 27,90 zł

Aldi

Płat – 39,90 zł

Netto

- Płat – 29,9 zł

Makro

- Filet nacinany – 49,99 zł

Auchan

Karp w całości- 15,99 zł

Gospodarstwo Rybackie Trzebielino

- Karp w całości – 22 zł

Karp po żydowsku według przepisu Jakuba Kuronia

Poprosiliśmy znanego kucharza o podanie przepisu na karpia, którego można podać na wieczerzę wigilijną
- Karp po żydowsku znacie? Lubicie? Ja lubię, chociaż muszę przyznać, że jest to nieoczywiste połączenie smaków. Przede wszystkim zastanawiające są tutaj rodzynki, ale gwarantuję Wam, że w tej potrawie wszystko do siebie pasuję i razem tworzy niezapomniane doznania smakowe. Spróbujcie i dajcie znać co myślicie w komentarzu pod przepisem – zachęca Jakub Kuroń.

Składniki:

  • 750 g fletów z karpia ze skórą
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 średnie cebule
  • 100 g rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml białego wina półwytrawnego
  • 100 g mąki np. pszennej
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • kilka goździków
  • sól
  • pieprz np. czarny

Przygotowanie:

Krok 1:
Po pierwsze rodzynki namocz we wrzącej wodzie i odstaw.
Krok 2:
Karpia podziel na 5-centymetrowe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie panieruj w mące.
Krok 3:
Po trzecie na patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż każdy kawałek ryby z obu stron na rumiano. Następnie wstaw karpia do nagrzanego do temperatury 100°C piekarnika, na czas, kiedy będziesz przygotowywał sos.
Krok 4:
Na oddzielnej patelni rozgrzej drugą połowę masła, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wymieszaj. Wrzuć goździki, liście laurowe i odsączone rodzynki. Następnie kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Duś razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Krok 5:
Na półmisek wyłóż cebulę z rodzynkami i poukładaj na nie kawałki karpia. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Więcej świątecznych przepisów Jakuba Kuronia na: PRZEPISY

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza