Nie ma wigilii bez karpia. Gości on przecież na stołach wszystkich polskich domów w dniu wieczerzy wigilijnej. I właśnie z tej okazji Polacy najczęściej sięgają po tę rybę.
Jak podkreślają kucharze karp jest bowiem rybą o dużych walorach smakowych i odżywczych. Należy on do ryb średniotłustych, nie ma wielu kalorii, jest bogaty w składniki odżywcze, niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, takie jak łatwo przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy, mikroelementy czy fosfor, warto więc zapoznać się z nim bliżej i sięgać po niego częściej, przygotowując codzienne menu.
Ceny karpia (kilogram)
Kaufland
Płat – 34,90 zł
Tuszka – 26,90 zł
Dzwonko – 33,90 zł
Biedronka
Filet – 42,90 zł
Rybę można otrzymać za darmo z kartą Twoja Biedronka, wystarczy kupić świeżego karpia ze skórką i odebrać voucher 100 proc. jego wartości
Lidl
Płat – 20,99 zł – limit 4 kilogramy
Stokrotka
- Płat – 27,90 zł
Aldi
Płat – 39,90 zł
Netto
- Płat – 29,9 zł
Makro
- Filet nacinany – 49,99 zł
Auchan
Karp w całości- 15,99 zł
Gospodarstwo Rybackie Trzebielino
- Karp w całości – 22 zł
Karp po żydowsku według przepisu Jakuba Kuronia
Poprosiliśmy znanego kucharza o podanie przepisu na karpia, którego można podać na wieczerzę wigilijną
- Karp po żydowsku znacie? Lubicie? Ja lubię, chociaż muszę przyznać, że jest to nieoczywiste połączenie smaków. Przede wszystkim zastanawiające są tutaj rodzynki, ale gwarantuję Wam, że w tej potrawie wszystko do siebie pasuję i razem tworzy niezapomniane doznania smakowe. Spróbujcie i dajcie znać co myślicie w komentarzu pod przepisem – zachęca Jakub Kuroń.
Składniki:
- 750 g fletów z karpia ze skórą
- 2-3 liście laurowe
- 4 średnie cebule
- 100 g rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 250 ml białego wina półwytrawnego
- 100 g mąki np. pszennej
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki
- kilka goździków
- sól
- pieprz np. czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze rodzynki namocz we wrzącej wodzie i odstaw.
Krok 2:
Karpia podziel na 5-centymetrowe kawałki, oprósz solą oraz pieprzem, a następnie panieruj w mące.
Krok 3:
Po trzecie na patelni rozgrzej połowę masła. Usmaż każdy kawałek ryby z obu stron na rumiano. Następnie wstaw karpia do nagrzanego do temperatury 100°C piekarnika, na czas, kiedy będziesz przygotowywał sos.
Krok 4:
Na oddzielnej patelni rozgrzej drugą połowę masła, następnie dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wymieszaj. Wrzuć goździki, liście laurowe i odsączone rodzynki. Następnie kiedy cebula się zeszkli, dodaj wino oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Duś razem około 5 minut do czasu, aż sos zgęstnieje.
Krok 5:
Na półmisek wyłóż cebulę z rodzynkami i poukładaj na nie kawałki karpia. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.
Więcej świątecznych przepisów Jakuba Kuronia na: PRZEPISY
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?