Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Inspekcja Handlowa przyjrzała się grillom, podpałkom i preparatom biobójczym. 18 proc. produktów zostało zakwestionowanych

oprac. (tik)
Do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny. Używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3.
Do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny. Używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3. Pixabay.com
Inspekcja Handlowa sprawdziła 282 partie grilli i podpałek. Kontrolerzy mieli zastrzeżenia do 18 proc. z nich – głównie ze względu na oznakowanie. Oto kilka porad porad, jak bezpiecznie grillować.

W trzecim kwartale 2017 r. inspekcja przeprowadziła dwie kontrole dotyczące asortymentu grillowego - pierwsza z nich dotyczyła grilli i podpałek do nich, druga – produktów biobójczych.

Sprawdzono 203 partie grilli (jednorazowych, wielorazowego użytku, przenośnych, stacjonarnych, zamkniętych i otwartych) oraz 79 partii podpałek. Skontrolowali przy tym 72 przedsiębiorców z całej Polski, głównie prowadzących sklepy wielkopowierzchniowe. 24 próbki produktów (5 grilli i 19 podpałek) przeszły badania w laboratoriach pod kątem wymogów bezpieczeństwa.

Przeczytaj też: Sezon na grilla czas zacząć. Gdzie można grillować? I jakie grożą mandaty za grilla? Sprawdź! [lista]

W sumie z różnych powodów inspekcja zakwestionowała 51 partii produktów (18,09 proc.): 41 grilli i 10 podpałek. To znacznie więcej niż podczas poprzedniej kontroli w 2015 r., gdy IH wykryła nieprawidłowości w 13,6 proc. produktów.

Najwięcej zastrzeżeń wzbudziło oznakowanie, np. niekompletne informacje w instrukcjach obsługi czy brak niezbędnych ostrzeżeń. Pojedyncze grille miały wady konstrukcyjne, a w kilku podpałkach brakowało dozownika lub oddzielał się on od opakowania. Większość przedsiębiorców poprawiła oznakowanie już w trakcie kontroli. Natomiast wadliwe produkty zostały wycofane ze sprzedaży.

W tym samym czasie inspektorzy przeprowadzili kontrolę u 53 przedsiębiorców sprzedających preparaty biobójcze, które służą m.in. do zabijania lub odstraszania gryzoni, ślimaków, mrówek, komarów i kleszczy. Oceniała m.in., czy są prawidłowo opakowane i oznakowane. Sprawdziła 172 partie produktów i zakwestionowała 10 z nich (5,8 proc.). Nieprawidłowości polegały np. na braku zaleceń dotyczących stosowania czy braku informacji o możliwych skutkach ubocznych danego środka. Inspektorzy znaleźli też w sklepach 6 partii produktów przeterminowanych, które w efekcie kontroli zostały wycofane ze sprzedaży.

Czytaj również: Obalamy mity na temat grillowania

Jak bezpiecznie grillować:
- zanim rozpalisz grilla, zainstaluj go na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania nie używaj spirytusu ani benzyny,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć na ruszcie jedzenie,
- nie przyrządzaj potraw, zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- zadbaj także, aby poza zasięgiem dzieci znalazły się podpałka oraz środki biobójcze, których używasz do odstraszania komarów.

Jak kupować środki biobójcze:
- zwróć uwagę na zalecenia dotyczące stosowania, dawki lub ilości produktu biobójczego,
- pamiętaj, że na opakowaniu powinny się znajdować informacje dotyczące bezpośrednich i pośrednich skutków ubocznych stosowania środka oraz wskazówki, jak udzielać pierwszej pomocy,
- spójrz na datę przydatności do użycia. Producent nie ma obowiązku jej podawać, ale jeśli ją poda, upewnij się, że produkt nie jest przeterminowany.

Źródło: Gazeta Pomorska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza