Była to już 9. edycja konkursu, w którym udział biorą uczniowie szkół gastronomicznych z regionu. W kulinarne szranki stanęło dziewięciu uczestników wytypowanych wcześniej przez swoich nauczycieli ze szkół w Bytowie, Kościerzynie, Sierakowicach i w Słupsku. Zadania konkursowe były dwa. Uczniowie musieli wykonać potrawę słoną i deser. Mieli na to trzy godziny.
- Założeniem konkursu jest zrobienie potraw regionalnych z lokalnych produktów. Jednak określenie „potrawa regionalna” nie oznacza, że na stołach pojawiły się swojska kiełbasa i smalec. Współczesne potrawy regionalne zachwycają wyglądem, są podane w bardzo atrakcyjny sposób i wyglądają jak potrawy w ekskluzywnych restauracjach - mówi Agata Giejbo, wicedyrektor Zespołu Placówek Oświatowych w Słupsku.
Trzyosobowe jury oceniało pracę młodych kucharzy w dwóch etapach - w pierwszym punktowano organizację pracy, higienę produkcji, stopień trudności potrawy, w drugim - dekorację i sposoby podania oraz walory smakowe.
Zwyciężyły potrawy Hanny Szczypior z Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie, czyli polędwica wieprzowa w sosie żurawinowym, kaszotto, oraz regeneracyjny deser Kaszuba. II miejsce zajęła Monika Taraszkiewicz z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Bytowa, a III – Piotr Irzyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku. Wyróżnienia przyznano Krzysztofowi Myślińskiemu z Zespołu Szkół Agrotechnicznych w Słupsku oraz Laurze Gawin z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?