Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Sukcesy kaliskich pływaków na Letnich Parapływackich Mistrzostwach Polski Juniorów

Sukcesy kaliskich pływaków na Letnich Parapływackich Mistrzostwach Polski Juniorów

Rada Miasta Starogard Gdański zakończyła VIII kadencję

NOWE
Rada Miasta Starogard Gdański zakończyła VIII kadencję

Polecamy

Te 3 znaki zodiaku doczekają późnej starości. Sprawdź, czy jesteś wśród nich

Te 3 znaki zodiaku doczekają późnej starości. Sprawdź, czy jesteś wśród nich

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Odkryj 10 największych jezior w Polsce. Gdzie się znajdują?

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”

Remonty ruszają na wiosnę, a fachowców ubywa. Zobacz, na kogo najczęściej „polujemy”