Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jabłka mają moc: ochronią przed chorobami, pomogą schudnąć

Joanna Boroń
Zgodnie z angielskim przysłowiem jedzenie jednego jabłka dziennie pozwala nam „trzymać doktora z daleka”. Cóż naiwnością było twierdzić, że jabłka mają moc, by nas ochronić przed wszystkimi chorobami, ale regularne jedzenie tych owoców będzie miało wpływ na nasze zdrowie. Ale uwaga: jabłko od lat zajmuje pierwsze miejsce na liście zwanej „parszywą 12”, czyli owoców i warzyw najbardziej skażonych pestycydami.

Jabłko to jeden z najlepszych suplementów jaki możemy kupić. Powinniśmy o tym pamiętać!
Pod lupą naukowców

Naukowcy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego wykazali, że regularne spożywanie jabłek zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Przeciwnowotworowe działanie potwierdzono w badaniu klinicznym, w którym udział wzięło 592 pacjentów onkologicznych oraz 765 osób zdrowych. Chorzy zjadali średnio 9,5 jabłka tygodniowo, zdrowi zaś 11. Okazało się, że już przy konsumpcji tylko 1 jabłka dziennie ryzyko rozwoju raka jelita grubego obniżyło się, a spożywanie więcej niż 1 jabłka zmniejszało to ryzyko o około 50%.

Inne badania potwierdziły zbawienny wpływ jabłek w przypadku m.in. takich chorób jak Parkinson czy Alzheimer. Badacze z USA, Chan i Shea, wykazali, że regularne spożywanie soku jabłkowego może zmniejszyć ryzyko wystąpienia demencji starczej, w tym właśnie Alzheimera.

Kolejną chorobą, której ryzyko rozwoju zmniejsza spożycie jabłek, jest cukrzyca typu 2. W jednym z badań zaobserwowano, że zjedzenie 2-6 jabłek w tygodniu zmniejsza ryzyko o 27%, a przy konsumpcji 1 lub więcej na dzień o 28% w stosunku do osób niespożywających jabłek.

Jabłka pomagają też schudnąć

W Brazylii przeprowadzono doświadczenie, w którym 411 otyłych kobiet poddano 12-tygodniowej diecie.
Kobiety podzielono na 3 grupy, w których dieta oparta była odpowiednio na jabłkach, gruszkach oraz ciastkach owsianych. Każda z grup spożywała 6 posiłków dziennie, w tym 3 składające się wyłącznie z określonej diety. Po12 tygodniach zaobserwowano satysfakcjonującą utratę wagi na poziomie 1,22 kg u kobiet spożywających owoce, natomiast utrata wagi przez kobiety spożywające ciastka była nieistotna. Dodatkowo kobiety z dietą owocową miały niższy poziom glukozy w stosunku do tych bez takiej diety.

Skąd taka moc tych owoców?

Jabłko zawiera 83 proc. wody, witaminy: C, A, B1, B2, PP i B3, mikro- i makroelementy: potas, wapń, magnez, krzem, żelazo, siarkę, miedź i cynk. Jego przeciwrakowe właściwości zgodnie z badaniami polskich, ale też i francuskich naukowców, to zasługa wysokiej zawartości flawonoidów, mających właściwości przeciwutleniające. Związki te zwalczają wolne rodniki, które uszkadzają tkanki oraz zapobiegają powstawaniu i namnażaniu się nieprawidłowych komórek.

Tylko ze skórką
Polscy badacze dowiedli, że osoby, które jedzą regularnie te owoce, są o 50 proc. mniej narażone na wystąpienie choroby. Jest jedno ale... owoce jeść należy ze skórką, bo to w niej znajduje się pięć razy więcej flawoidów niż w miąższu. W skórce jabłka znajduje się też kwas ursolowy, który wspiera zdrowie naszych mięśni, posiada właściwości przeciwzapalne, zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej oraz wspomaga produkcję kolagenu. Skórka to też świetne źródło błonnika. W skórce występuje też wzmożona koncentracja witaminy A oraz K. Jest też witamina C. Jej wartości odżywcze uzupełnia wapń, potas, fosfor.

Gotowane lub pieczone

Niestety jedzenie szarlotki się nie liczy. Wysoka temperatura podczas pieczenia czy gotowania sprawia, że pozbawiamy jabłka wielu ich cennych właściwości. Za to tak pozyskany błonnik jest łagodniejszy dla naszego przewodu pokarmowego. Dlatego przy zespole jelita nadwrażliwego poleca się spożywanie jabłek właśnie w formie przetworzonej.
To jakie jabłka lubimy jeść, zależy tylko od naszego smaku. Gatunek jabłek ma jednak znaczenie, gdy chcemy je wykorzystać w kuchni. Twarde oraz słodkie świetnie nadają się na soki lub bezpośrednio do zjedzenia (rubin, jonagold, cortland, lobo, gala). Kwaśne takie jak antonówka czy szara reneta świetnie sprawdzą się w cieście, czy przetworach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jabłka mają moc: ochronią przed chorobami, pomogą schudnąć - Głos Szczeciński

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza