W tym jednak przypadku nie chodzi o akcję dotyczącą wspierania najbiedniejszych, ale o zapobieganie wyrzucaniu jedzenia. Jadłodzielnia jest dla tych, którzy mają sporo jedzenia i wiedzą, że nie wykorzystają go, więc mogą się nim podzielić z innymi, przynosząc je do lodówki. Tam te produkty mogą zabrać ci, którzy jedzenia potrzebują.
Monika Zenik-Krupień, kierownik Centrum Integracji Społecznej przy Stowarzyszeniu Horyzont: - Nadal mamy więcej częstujących się niż przynoszących jedzenie. Najczęściej nasza lodówka jest pusta. Z okazji zbliżających się świąt zachęcam państwa: podzielcie się. Z pewnością przygotujecie więcej produktów niż wam potrzeba. A tutaj wszystko co przyniesiecie nie zmarnuje się.
Jadłodzielnie to punkty służące do nieodpłatnej wymiany żywności pomiędzy użytkownikami. Powstają na całym świecie, aby zapobiegać marnowaniu żywności. W Polsce pierwsza jadłodzielnia powstała w maju 2016 r. w Warszawie, następne utworzono m.in. w Toruniu i we Wrocławiu. Teraz działa ich około dziesięciu. Dwa razy tyle może powstać już w najbliższym czasie. Słupska jadłodzielnia, otwarta cztery lata temu, była pierwszą w mieście poniżej stu tysięcy mieszkańców. Dzisiaj jest punktem, w którym wiele osób bierze jedzenie. Lodówki więc szybko się robią puste.
Przypomnijmy, na chodniku przy siedzibie CIS wystawiono także wieszaki. W tym miejscu zainteresowani mogą się podzielić niepotrzebną odzieżą.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?