Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Podziemne centrum edukacji przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego prawie gotowe

NOWE
Podziemne centrum edukacji przyrodniczej Tatrzańskiego Parku Narodowego prawie gotowe

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Szybkie sposoby na podratowanie słownictwa przed maturą z polskiego

Polecamy

Polska siatkarka przyjęła chrzest i... zmienia barwy klubowe. Jaki klub wybrała?

Polska siatkarka przyjęła chrzest i... zmienia barwy klubowe. Jaki klub wybrała?

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Po tę zupę ze słynnego baru ustawiają się kolejki. Odtworzyłam przepis, jest obłędna!

Cierpienie Arsenalu w Lidze Mistrzów. Tylko dwa półfinały i aż pięć kuksańców Bayernu

Cierpienie Arsenalu w Lidze Mistrzów. Tylko dwa półfinały i aż pięć kuksańców Bayernu