Spis treści
Jajka w sosie chrzanowym kojarzą się z trudnymi czasami PRL–u. Wówczas w sklepach nie było takiego wyboru, jak dziś, a i możliwości finansowe często były ograniczone. Sięgano po najprostsze składniki, a z nich powstawały pyszne dania, choć dla pokoleń dorastających po upadku komunizmu, wiele z połączeń wydaje się nietypowych. Jajka w takim wydaniu sprawdzą się także na stole wielkanocnym.
Jajka zazwyczaj jadamy na śniadanie, czasami też są rozwiązaniem na szybką kolację. Rzadko sięgamy po nie jako po główny składnik dania obiadowego, a szkoda. Są tanie i – jedzone odpowiednio często – zdrowe. Można z nich wyczarować naprawdę wiele. Jednym z takich dań będą jajka w sosie chrzanowym.
Przepis na jajka w sosie chrzanowym
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 cebula,
- 30 gramów masła,
- 20 gramów mąki pszennej,
- 250 mililitrów bulionu,
- 200 mililitrów słodkiej śmietanki 18%,
- 3 łyżki tartego chrzanu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pęczek koperku.
Jak zrobić jajka w sosie chrzanownym?
- Jajka ugotować na twardo i ostudzić.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i usmażyć cebulę na złoty kolor.
- Wsypać mąkę, energicznie mieszając, aż powstanie zasmażka. W razie potrzeby dodać nieco masła.
- Powoli dolewać zimny bulion, ciągle mieszając, by nie powstały grudki.
- Dodać do sosu chrzan i całość zagotować.
- Dolać do garnka śmietankę i przyprawić według smaku. Doprowadzić do wrzenia.
- Posiekać drobno koper i dodać do sosu. Część zostawić do dekoracji.
- Jajka obrać i podawać polane sosem, udekorować koperkiem.
Jak podawać jajka w sosie chrzanowym? Sprawdzą się na wielkanocnym stole
Jajka w sosie chrzanowym są świetną propozycją na szybki obiad. Wystarczy ugotować do nich ziemniaki, można podawać je też z surówką. To danie sprawdzi się również w nieco innym wydaniu. Jajka należy ułożyć na półmisku i polać sosem, tak podane mogą służyć za przystawkę podczas wielkanocnego śniadania. Smak sosu warto wzbogacić, dodając łyżkę musztardy, jednak nie jest to składnik obowiązkowy. Zielony akcent w postaci koperku nada daniu lekkości, będzie ono dobrze smakować i wyglądać również ze smażoną cebulą lub boczkiem.
Czytaj także: Jajka faszerowane suszonymi pomidorami na Wielkanoc. Wypróbuj przepis na niecodzienną przystawkę na święta
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?