Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Kandydaci na burmistrza Górzna - oni startują w wyborach samorządowych 2024

Kandydaci na burmistrza Górzna - oni startują w wyborach samorządowych 2024

Policjanci w Ciechocinku zatrzymali pijanego kierowcę. Konieczny był pościg

NOWE
Policjanci w Ciechocinku zatrzymali pijanego kierowcę. Konieczny był pościg

Polecamy

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Dokumenty z aplikacji mObywatel będą ważne w całej UE? Takie są plany

Dariusz Zabrocki: - Efektywna zmiana to jest to, co robimy razem z ludźmi

Dariusz Zabrocki: - Efektywna zmiana to jest to, co robimy razem z ludźmi

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)

GIF wydał decyzję: wstrzymanie w obrocie - Qutiro (28.03)