Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak serwować i jeść żurek i pieczeń

(mara)
Śniadanie wielkanocne ma być nie tylko smaczne, ale i eleganckie. Fot. Hefra
Śniadanie wielkanocne ma być nie tylko smaczne, ale i eleganckie. Fot. Hefra
Domowy żur powinno się podać w wazie.

- Podczas uroczystych obia­dów waza ustawiona na stole może nawet zastąpić dekorację, ale nie pod- czas śniadania wielkanocnego - zaznacza Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. - Miejsce centralne stołu zajmuje koszyk ze święconką lub półmisek z poświęconym pokarmem. Waza powinna stać obok nich bądź nieopodal pani domu, która osobiście będzie nalewać zupę przy pomocy łyżki wazowej na talerze, a następnie podawać je gościom.

Waza powinna stać na tacy lub talerzu wyłożonym serwetą płócienną. Łyżka wazowa powinna być na tacy, skierowana trzonkiem w kierunku gości.

- Zanurza się ją w zupie dopiero w chwili nalewania na talerze - uzupełnia Bartosz Hejmej.

- Można poprosić gości, aby sami nakładali sobie potrawę. Jest to wygodne, ponie­waż każdy nabiera sobie taką porcję, jaką uważa za odpowiednią.

Dodatki do żuru, takie jak kiełbasa i jajka oraz pieczywo powinny być podane w osobnych naczyniach, indywidualnie dla każdego z gości, z prawej strony talerza nad łyżką. Przełożoną do zupy kiełbasę i jajko zjadamy po skończeniu zupy, używając widelca i noża.

- Pamiętajmy, aby pieczywo jeść, odrywając palcami jednorazowe kęsy. Żuru nie chłodzimy, dmuchając, a łyżkę napełniamy najwyżej w dwóch trzecich miseczki, po czym wkładamy ją do ust czubkiem niezbyt głęboko. Na końcu nie przechylamy talerza w celu wydobycia ostatków, możemy pozwolić sobie na pozostawienie odrobiny na dnie.

Etykieta podawania pieczeni nie jest tak złożona i bardzo wymagająca jak ta dotycząca żuru. - Schab pieczony ze śliwką lub inne pieczenie wystarczy podać na tacy bądź półmisku ze sztuć-cami serwingowymi - mó­wi Bartosz Hejmej. - Najodpowiedniejsze są specjalne widelce półmiskowe lub te do zakąsek, które służą do przenoszenia mięsa z talerza na talerz. Częstujemy się, sięgając po przygotowane porcje bądź z pomocą noża kroimy plaster i zjadamy jako uzupełnienie dania lub z pieczywem. Jeżeli mięso podane jest na ciepło, warto podać do niego sos w specjalnym naczyniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza