Jak serwować i jeść żurek i pieczeń

mara
Śniadanie wielkanocne ma być nie tylko smaczne, ale i eleganckie. <br><br>Fot. Hefra
Śniadanie wielkanocne ma być nie tylko smaczne, ale i eleganckie. Fot. Hefra
Domowy żur powinno się podać w wazie.

- Podczas uroczystych obia­dów waza ustawiona na stole może nawet zastąpić dekorację, ale nie pod- czas śniadania wielkanocnego - zaznacza Bartosz Hejmej z Warszawskiej Fabryki Platerów Hefra. - Miejsce centralne stołu zajmuje koszyk ze święconką lub półmisek z poświęconym pokarmem. Waza powinna stać obok nich bądź nieopodal pani domu, która osobiście będzie nalewać zupę przy pomocy łyżki wazowej na talerze, a następnie podawać je gościom.

Waza powinna stać na tacy lub talerzu wyłożonym serwetą płócienną. Łyżka wazowa powinna być na tacy, skierowana trzonkiem w kierunku gości.

- Zanurza się ją w zupie dopiero w chwili nalewania na talerze - uzupełnia Bartosz Hejmej.

- Można poprosić gości, aby sami nakładali sobie potrawę. Jest to wygodne, ponie­waż każdy nabiera sobie taką porcję, jaką uważa za odpowiednią.

Dodatki do żuru, takie jak kiełbasa i jajka oraz pieczywo powinny być podane w osobnych naczyniach, indywidualnie dla każdego z gości, z prawej strony talerza nad łyżką. Przełożoną do zupy kiełbasę i jajko zjadamy po skończeniu zupy, używając widelca i noża.

- Pamiętajmy, aby pieczywo jeść, odrywając palcami jednorazowe kęsy. Żuru nie chłodzimy, dmuchając, a łyżkę napełniamy najwyżej w dwóch trzecich miseczki, po czym wkładamy ją do ust czubkiem niezbyt głęboko. Na końcu nie przechylamy talerza w celu wydobycia ostatków, możemy pozwolić sobie na pozostawienie odrobiny na dnie.

Etykieta podawania pieczeni nie jest tak złożona i bardzo wymagająca jak ta dotycząca żuru. - Schab pieczony ze śliwką lub inne pieczenie wystarczy podać na tacy bądź półmisku ze sztuć-cami serwingowymi - mó­wi Bartosz Hejmej. - Najodpowiedniejsze są specjalne widelce półmiskowe lub te do zakąsek, które służą do przenoszenia mięsa z talerza na talerz. Częstujemy się, sięgając po przygotowane porcje bądź z pomocą noża kroimy plaster i zjadamy jako uzupełnienie dania lub z pieczywem. Jeżeli mięso podane jest na ciepło, warto podać do niego sos w specjalnym naczyniu.

FLESZ: Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3