- Zawsze lubiłam piwa. Kiedy próbowałam różnych piw, otwierał się przede mną cudowny świat, pełen smaków i aromatów, zdecydowanie bogatszy niż świat win - mówi Katarzyna Wcisło, która prowadzi w Słupsku sklep piwny Browarium.
- Prawie zawsze zdarza się, że klienci, którzy spróbowali nowych piw, wracają po nie lub chcą próbować następnych.
W naszym kraju jest około 500 marek piw. Coraz więcej powstaje browarów rzemieślniczych i kontraktowych, które warzą piwa w stylach mało popularnych w naszym kraju.
- Takie browary to jest niemal nasze dobro narodowe. Dzięki nim możemy poznać style, które w Polsce są rzadko spotykane lub nawet nie pojawiły się nigdy wcześniej - stwierdza Katarzyna Wcisło.
Niektórzy starają się warzyć piwo w domu. - Zdarza się, że ktoś przyjdzie do nas ze zrobionym przez siebie piwem i poczęstuje nas. To bardzo miłe - mówi prowadząca sklep.
Każdy początkujący piwowar powinien posiadać garnek o pojemności 30 litrów, dwa fermentory, termometr, kapslownicę, areometr. Przy warzeniu piwa należy pamiętać także o temperaturze. Jeżeli nie mamy warunków, nie wybierajmy upalnych dni na warzenie piwa.
Ważne jest również, aby zachować czystość i sterylność w kuchni. Warzenie piwa zajmuje średnio 6-8 godzin. Za to daje możliwości eksperymentowania. - Możemy dodawać różne przyprawy, mieszać style - mówi Wcisło.
Aby w pełni rozkoszować się smakiem piwa, powinniśmy zwrócić także uwagę na to, w czym je pijemy. Bardzo ważne jest, aby piwo pić ze szkła.
- Jeżeli nie mamy w domu odpowiedniego szkła, zachęcam do degustowania ciekawych stylów piwa w dużym kieliszku do wina lub koniakówce. Jest w nich dobrze wyczuwalny bukiet i nie stracimy nic na jakości - dodaje Wcisło.
Domowe warzenie piwa
Najpierw należy przystąpić do zacierania. W zależności od receptury podgrzewamy wodę do temperatury w przedziale 62 - 68 stopni Celsjusza. Następnie wrzucamy do tego ześrutowany słód i pozostawiamy tak na 60 minut. To jest akurat zacieranie jednotemperaturowe. Możemy też wybrać zacieranie dekokcyjne lub sterowane temperaturowo. Potem filtrujemy i wysładzamy, a następnie doprowadzamy do wrzenia. Później całość gotujemy 60 minut i chmielimy. W 60. minucie chmielimy piwo głównie na goryczkę, 30.-20. minuta odpowiada głównie za smak, a 10. minuta przed końcem gotowania głównie za aromat.
Następnie brzeczkę chłodzimy, dodajemy drożdże i odstawiamy nasze piwo na fermentację burzliwą. Trwa ona średnio tydzień. Następnie przelewamy piwo na fermentację cichą, która trwać może średnio ok. 10-14 dni. Następnie piwo butelkujemy i pozostawiamy na czas od dwóch tygodni do nawet pół roku. Średnio takie leżakowanie trwa około czterech tygodni.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?