Latem i jesienią zdrowe odżywianie nie jest problemem, bo właśnie wtedy stragany uginają się pod ciężarem świeżych warzyw i owoców. I to właśnie wtedy te warzywa i owoce są pełne wartościowych witamin i minerałów, które szczególnie wzmacniają organizm i mobilizują jego układ odpornościowy.
Gorzej jest zimą. Wtedy też najczęściej nasza dieta jest mało urozmaicona i - choć kalorii w niej nie brak - wcale nie dodaje nam sił do walki chorobotwórczymi zarazkami. A to właśnie odpowiednie menu - obok hartowania, aktywności, spacerów, optymistycznego nastawienia do życia - pomaga utrzymać zdrowie i uniknąć infekcji.
Jak więc zadbać o swój układ odpornościowy. Trzeba tylko pamiętać o kilku ważnych zasadach.
O jakich? - o tym piszemy w papierowym wydaniu Głosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?