Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

Katarzyna Dębek
Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. happyearthboy Pixabay
Filiżanka herbaty to idealny sposób na chwilę relaksu. Aby cieszyć się głębią smaku i aromatu tego napoju, należy go odpowiednio przygotować i podać. Parzenie herbaty to prawdziwy rytuał, który rządzi się niezmiennymi prawami. W czym podawać ?

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu.

Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka z zaparzaczem. W ofercie firm produkujących porcelanę dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.

Zasada pierwsza

Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.

Zasada druga

Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach.
Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. happyearthboy Pixabay

Klucz sukcesu – sposób parzenia

Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95ºC. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85ºC. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.

Na koniec dodatki

Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir... Wystarczy odrobina fantazji, aby zwykła filiżanka herbaty miała niepowtarzalny smak.

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lilka

A ja słyszałam, że herbatę można przygotować również w ekspresie do kawy. Zastanawiam się, ile w tym prawdy? Jestem skłonna do zakupu ekspresu i nawet na początek przejrzałam kilka rankingów (np. https://tech.wp.pl/ranking-automatycznych-ekspresow-do-kawy-ze-sredniej-polki-cenowej-6443892130355329a), żeby dowiedzieć się, co jest teraz na "topie"?

Dodaj ogłoszenie