Jak zarabiać na własnej żywności? Sprzedaż chleba, oleju, ciasta. Wymogi produkcji żywności roślinnej

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com
Udostępnij:
Jeśli chcesz sprzedawać chleb własnego wypieku, tłoczony przez siebie olej czy robione w domu ciasta, musisz spełniać pewne wymogi. Ważny będzie m.in. kontakt z powiatowym inspektoratem sanitarnym. Takie zasady obowiązują w rolniczym handlu detalicznym czy sprzedaży bezpośredniej. Sięgamy również po instrukcję, jak zacząć produkcję żywności w domu.

Zanim rozpoczniesz produkcję artykułów spożywczych, musisz na 14 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności złożyć wniosek, wraz z odpowiednimi dokumentami, do Państwowego Inspektora Sanitarnego o wydanie decyzji zatwierdzenia zakładu i wpisanie go do rejestru zakładów.

Nie trzeba zakładać firmy, żeby sprzedawać żywność własnego wyrobu

Najpierw jednak musisz mieć założoną działalność gospodarczą – wpis do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej albo do Krajowego Rejestru Sądowego. Jeżeli planujesz działalność w małej skali i nie chcesz rejestrować firmy, możesz to zrobić w formie działalności nierejestrowej, jednak nie zwalnia cię to z obowiązków względem sanepidu, to znaczy, że musisz złożyć wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładu. Niżej wyjaśniamy, na co pozwala rolniczy handel detaliczny oraz sprzedaż bezpośrednia.

Przy produktach pochodzenie niezwierzęcego wytwórcy mogą odstąpić od niektórych przepisów prawa żywnościowego, jeżeli jest to niezbędne dla zachowania tradycyjnego charakteru produktów.

Odstępstwa mogą dotyczyć charakteru pomieszczeń oraz rodzaju materiałów, z których wykonane mogą być przyrządy i sprzęt wykorzystywany do przygotowywania oraz pakowania tych produktów. Zostały one określone w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2009 r. w sprawie ogólnych odstępstw od wymagań higienicznych w zakładach produkujących żywność tradycyjną niezwierzęcego pochodzenia.

Takie produkty muszą być wpisane na krajową Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez ministra właściwego do spraw rynków rolnych lub zgłoszone do Komisji Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Rolniczy handel detaliczny produktami niezwierzęcymi. Co można sprzedawać?

Rolnicy mogą skorzystać z formy handlu, jakim jest rolniczy handel detaliczny. Mogą sprzedawać swoje produkty pochodzenia niezwierzęcego także w formie przetworzonej. Na 30 dni przed planowanym rozpoczęciem działalności trzeba zarejestrować się u powiatowego inspektora sanitarnego.

Rolnicy mogą sprzedawać różnego rodzaju produkty przetworzone w swoim gospodarstwie, na przykład:

  • marynaty,
  • kiszonki,
  • wyroby garmażeryjne bezmięsne,
  • mąkę,
  • kaszę,
  • płatki,
  • otręby,
  • chleb,
  • wyroby cukiernicze,
  • oleje,
  • soki,
  • dżemy.

W takim przypadku nie jest potrzebne zatwierdzenie projektu technologicznego ani zatwierdzanie zakładu. Nie musisz również zakładać działalności gospodarczej (nie trzeba mieć wpisu do CEIDG).

Konieczne jest prowadzenie ewidencji sprzedaży, która musi zawierać między innymi numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz rodzaj i ilość przetworzonych produktów. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży, wyjaśnia rządowy serwis biznes.gov.pl.

Sprzedaż bezpośrednia własnych produktów

Jak wyjaśnia rządowy serwis informacyjno-usługowy dla przedsiębiorcy, rolnicy mogą prowadzić dostawę bezpośrednią produktów roślinnych po złożeniu wniosku o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Możliwość sprzedaży bezpośredniej dotyczy wyłącznie produktów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego, również suszonych lub kiszonych. Nie ma potrzeby rejestrowania działalności gospodarczej.

W formie sprzedaży bezpośredniej sprzedawać można produkty, takie jak:

  • zboża,
  • owoce,
  • warzywa,
  • zioła,
  • grzyby, pochodzące z własnych upraw (ale tych, które nie należą do tak zwanych działów specjalnych produkcji rolnej) oraz pozostałe surowce pochodzące z dokonywanych osobiście zbiorów ziół i runa leśnego.

Działami specjalnymi produkcji rolnej są: uprawy w szklarniach i ogrzewanych tunelach foliowych, uprawy grzybów i ich grzybni, uprawy roślin „in vitro”, fermowa hodowla i chów drobiu rzeźnego i nieśnego, wylęgarnie drobiu, hodowla i chów zwierząt futerkowych i laboratoryjnych, hodowla dżdżownic, hodowla entomofagów, hodowla jedwabników, prowadzenie pasiek oraz hodowla i chów innych zwierząt poza gospodarstwem rolnym.

Produkcja żywności w domu - takie obowiązują zasady

Żywność możemy wytwarzać w swojej kuchni domowej. W tym celu trzeba złożyć wniosek do właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Sanepid zażąda od nas między innymi:

  • aktualnego wyniku badania wody
  • umowy na wywóz odpadów lub deklaracji.

Informacje na temat wymagań, jakie musimy spełnić, jeśli chcesz produkować żywność w domu, zostały opisane w rozdziale III załącznika II Rozporządzenia 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Warunki produkcji żywności w domu

  • pomieszczenia powinny być tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czystości, dobrym stanie i kondycji technicznej, aby uniknąć ryzyka zanieczyszczenia, w szczególności przez zwierzęta i szkodniki
  • należy zapewnić warunki do czyszczenia i, w miarę potrzeby, dezynfekcji narzędzi do pracy i sprzętu
  • należy zapewnić odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.

Więcej informacji, w tym na temat niezbędnych procedur, jakie będziesz musiał wdrożyć, są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Co ważne, w ten sposób możemy sprzedawać jedynie określone ilości produktów. Zostały one wskazane w rozporządzeniu ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

Jak zacząć produkować żywność w domu: krok po kroku

  • Skontaktuj się z najbliższą powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną. Poinformuj urzędników, jaką żywność chcesz produkować, i posłuchaj, jakie wymagania musisz spełnić.
  • Jeśli to niezbędne, dostosuj pomieszczenia domowe do warunków, jakie wskazali ci pracownicy sanepidu.
  • Jeśli uważasz, że spełniasz już wszystkie warunki, złóż wniosek o wpis do rejestru zakładów . Wniosek składasz do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Jego złożenie jest bezpłatne.
  • Urzędnicy sanepidu nie muszą, ale mogą skontrolować pomieszczenia, w których chcesz wytwarzać żywność przed wydaniem pozwolenia.
  • Jeśli wszystko będziesz w porządku, otrzymasz wpis do rejestru zakładów i będziesz mógł rozpocząć działalność.

Źródło: biznes.gov.pl

Ważne: Każda osoba, która ma kontakt z żywnością, musi posiadać aktualne orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, zwane potocznie książeczką sanepidu. Aby ją zdobyć, należy udać się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Konieczne jest też zrobienie badań lekarskich, w tym laboratoryjnych, aby sprawdzić, czy ty lub twój pracownik nie macie przeciwwskazań do pracy z artykułami spożywczymi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Sytuacja cenowa w branży mięsnej w Polsce

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zarabiać na własnej żywności? Sprzedaż chleba, oleju, ciasta. Wymogi produkcji żywności roślinnej - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie