Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

­Jedz tak, by omijały cię wirusy

Anna Czerny-Marecka [email protected]
– Jesienno-zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Jednak nie, jak potocznie się sądzi, ilością spożywanych pokarmów, lecz ich składem – mówi Ewa Czarniak.
– Jesienno-zimowy jadłospis powinien różnić się od letniego. Jednak nie, jak potocznie się sądzi, ilością spożywanych pokarmów, lecz ich składem – mówi Ewa Czarniak. Archiwum
Chłodniejsze dni sprawiają, że zwiększa się liczba infekcji. Aby ich uniknąć, warto pomyśleć o stosowaniu diety wzmacniającej odporność.

- Najważniejszym posił-kiem w ciągu dnia powinno być zdrowe śniadanie - mówi Ewa Czarniak z poradni Mój Dietetyk w Słupsku. - Naukowcy udowodnili, że jedzenie śniadań wspomaga i wpływa korzystnie na odporność organizmu.

Jeśli w ciągu dnia nie możesz zjeść ciepłego posiłku, koniecznie zjedz śniadanie na ciepło. Owsianka, zupa mleczna, grzanki, omlet lub jajecznica będą bardzo dobrym pomysłem. Świetną propozycją na porę obiadową, która błyskawicznie nas rozgrzeje, są zupy. Nie powinny być to jednak zupy na śmietanie i zasmażkach. Bardzo zdrowe i niskokaloryczne są zupy warzywne typu krem, które dzięki dużej zawartości błonnika sprawiają, że szybko czujemy się syci. Zamiast dużych ilości wody, która w tym okresie będzie wyziębiać organizm, pijmy rozgrzewające herbaty - czerwone, zielone, owocowe lub ziołowe. Należy też pamiętać o liczbie posiłków: 4-5 dziennie wspomoże utrzymanie równowagi ciepl­nej w organizmie.

Jakie produkty pomogą nam chronić się przed infekcjami? Na pewno te zawierające cynk, selen, żelazo, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę C. Gdzie znajdziemy te składniki?

- Bogatym źródłem cynku są pestki dyni oraz olej z pestek dyni, a także produkty z pełnego ziarna, czyli pieczywo razowe, chleb Graham, kasza gryczana, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron i płatki owsiane
- mówi Ewa Czarniak. - Cynk znajduje się także w rybach morskich, owocach morza oraz przetworach rybnych. Są one także świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych zwanych NNKT. Należy spożywać ryby tłuste, takie jak łosoś, makrela, szprotka, sardynka, śledź.

NNKT zawierają także oleje roślinne, zwłaszcza rzepakowy, lniany oraz sezamowy, które możemy stosować na zimno do sałatek i sosów oraz na gorąco jako składnik gotowych potraw.

Selen znajdziemy w orzechach, natomiast żelazo - w wątróbce, chudym czerwonym mięsie, jajach, grubych kaszach jęczmiennych i gryczane oraz w chlebie razowym. Bogatym źródłem witaminy C są kiszone ogórki i kapusta, natka pietruszki, czerwona papryka, czarna porzeczka oraz owoce cytrusowe.

- Najprostszym sposobem na dostarczenie witaminy C jest zjedzenie codziennie co najmniej jednej porcji owoców - radzi Ewa Czarniak.

W okresie jesienno-zimowym ważne jest także urozmaicenie swojej diety o naturalne antybiotyki, takie jak czosnek i cebula.

- Zawierają one wysoką ilość allicyny, która hamuje rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów - tłumaczy dietetyczka. - W zimowym-jesiennym czasie warto więc do obiadu przyrządzić sos czosnkowy, a do sałatki wkroić cebulę. Należy pamiętać także o dobroczynnym działaniu miodu, również bogatego w naturalne antybiotyki.

Co ważne, cebula nie traci swoich właściwości prozdrowotnych podczas obróbki termicznej. Nie należy tylko smażyć jej na smalcu. Ugotowana, smażona na oleju czy uduszona na złoty kolor - nadal jest lekarstwem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza