A wszystko przy lampce wina.
Beuaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzone jest rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. Wtedy we wszystkich francuskich restauracjach i już w wielu polskich, otwiera się tysiące butelek, aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina.
- Tak naprawdę to wino dla smakoszy. Pasuje do lekkich czerwonych mięs i serów - mówi Jarosław Domaradzki, właściciel restauracji Anna de Croy, w której święto wina obchodzone będzie już kolejny rok z rzędu. Na pianinie zagra Rafał Prynkiewicz. Zabrzmi oczywiście muzyka francuska. Wstęp wolny. Na miejscu będzie można zamówić wino, a do tego m.in. deskę francuskich serów i bagietki. Początek o godz. 19.
Na żabie udka po prowansalsku z zapiekanym camembertem i inne smakołyki kuchni francuskiej zaprasza restauracja Jasminum.
- Każdy, kto skorzysta z naszej kuchni, dostanie do posiłku lampkę wina gratis. Będzie też okazja, aby pokołysać się na parkiecie przy dźwiękach Galiano i cudownym głosie Edith Piaff - zachęca Wojciech Mikuliński, szef Jasminum.
Na radosne świętowanie wraz z tańcami i posiłkami w formie stołu szwedzkiego - w tym dniu francuskiego - zaprasza Herbaciarnia w Spichlerzu Richtera przy Zamku Książąt Pomorskich. W sprzedaży są jeszcze zaproszenia na imprezę.
- Każda para dostanie butelkę wina Beaujolais Nouveau. Wszyscy będą mogli skosztować naszych smakołyków, w tym także francuskich oraz potańczyć. Oprawę muzyczną przygotuje i poprowadzi Sebastian Piekarczyk - zaprasza Jarosław Rawski, szef Herbaciarni w Spichlerzu. Bilety wstępu w cenie 130 zł od pary są do kupienia na miejscu.
Specjalne francuskie menu na ten dzień przygotował Gościniec w Dolinie Charlotty. Będzie można zamówić m.in. kaczkę podaną z pyzami i żurawiną gotowaną w czerwonym winie z gruszką. Na ten wieczór dobrana zostanie też nastrojowa, francuska muzyka. Wstęp jest bezpłatny, a wszyscy goście, którzy skorzystają ze specjałów kuchni, zostaną powitani lampką wina.
Beaujolais nouveau
To młode, lekkie, cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyon we Francji. Posiada barwę fiołkową, a w jego delikatnym bukiecie dominują aromaty kojarzące się z trawą i kwiatami polnymi. Beaujolais nouveau jest produkowane z winogron gamay, w wyniku przyspieszonego procesu powstawania win. Beaujolais jest gotowe do spożycia już w sześć tygodni po winobraniu.
Zgodnie z ustalonym w roku 1985 prawem - od trzeciego czwartku listopada. Wtedy obchodzi się tzw. święto Beaujolais.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?