Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jutro Beaujolais Nouveau, czyli święto młodego wina

Fot. Krzysztof Tomasik
Tegoroczne Beaujolais Nouveau czeka na gości m.in. w restauracji Anna de Croy
Tegoroczne Beaujolais Nouveau czeka na gości m.in. w restauracji Anna de Croy Fot. Krzysztof Tomasik
Święto młodego francuskiego, wina choć na świecie obchodzone od niedawna, u nas z roku na rok jest coraz bardziej popularne. Restauracje zapraszają w tym dniu na kameralne wieczory z francuską muzyką i na tradycyjne francuskie potrawy.

A wszystko przy lampce wina.

Beuaujolais Nouveau to święto młodego francuskiego wina z regionu Beaujolais. Obchodzone jest rokrocznie na całym świecie w trzeci czwartek listopada. Wtedy we wszystkich francuskich restauracjach i już w wielu polskich, otwiera się tysiące butelek, aby cieszyć się owocowo-kwaskowym lekkim aromatem czerwonego wina.

- Tak naprawdę to wino dla smakoszy. Pasuje do lekkich czerwonych mięs i serów - mówi Jarosław Domaradzki, właściciel restauracji Anna de Croy, w której święto wina obchodzone będzie już kolejny rok z rzędu. Na pianinie zagra Rafał Prynkiewicz. Zabrzmi oczywiście muzyka francuska. Wstęp wolny. Na miejscu będzie można zamówić wino, a do tego m.in. deskę francuskich serów i bagietki. Początek o godz. 19.

Na żabie udka po prowansalsku z zapiekanym camembertem i inne smakołyki kuchni francuskiej zaprasza restauracja Jasminum.

- Każdy, kto skorzysta z naszej kuchni, dostanie do posiłku lampkę wina gratis. Będzie też okazja, aby pokołysać się na parkiecie przy dźwiękach Galiano i cudownym głosie Edith Piaff - zachęca Wojciech Mikuliński, szef Jasminum.

Na radosne świętowanie wraz z tańcami i posiłkami w formie stołu szwedzkiego - w tym dniu francuskiego - zaprasza Herbaciarnia w Spichlerzu Richtera przy Zamku Książąt Pomorskich. W sprzedaży są jeszcze zaproszenia na imprezę.

- Każda para dostanie butelkę wina Beaujolais Nouveau. Wszyscy będą mogli skosztować naszych smakołyków, w tym także francuskich oraz potańczyć. Oprawę muzyczną przygotuje i poprowadzi Sebastian Piekarczyk - zaprasza Jarosław Rawski, szef Herbaciarni w Spichlerzu. Bilety wstępu w cenie 130 zł od pary są do kupienia na miejscu.

Specjalne francuskie menu na ten dzień przygotował Gościniec w Dolinie Charlotty. Będzie można zamówić m.in. kaczkę podaną z pyzami i żurawiną gotowaną w czerwonym winie z gruszką. Na ten wieczór dobrana zostanie też nastrojowa, francuska muzyka. Wstęp jest bezpłatny, a wszyscy goście, którzy skorzystają ze specjałów kuchni, zostaną powitani lampką wina.

Beaujolais nouveau

To młode, lekkie, cierpkie czerwone wino pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyon we Francji. Posiada barwę fiołkową, a w jego delikatnym bukiecie dominują aromaty kojarzące się z trawą i kwiatami polnymi. Beaujolais nouveau jest produkowane z winogron gamay, w wyniku przyspieszonego procesu powstawania win. Beaujolais jest gotowe do spożycia już w sześć tygodni po winobraniu.

Zgodnie z ustalonym w roku 1985 prawem - od trzeciego czwartku listopada. Wtedy obchodzi się tzw. święto Beaujolais.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza