Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karczochy. Zielone, smaczne i zdrowe – dlaczego warto je jeść? [PORADNIK]

mad
Karczochy.
Karczochy. materiały prasowe
Maj to sezon na karczochy. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

Karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny.

Karczochy to dobry wybór

Sezonowe warzywa warto jeść ze względu na ich świeżość i dostępność, a co za tym idzie obecność substancji odżywczych i dobrą cenę. Kupując karczochy wybierzmy warzywa małe, ale ciężkie, o listkach soczystych, twardych i zbitych. Zwróćmy też uwagę, czy nie odstają one od serca. Nie zapomnijmy przyjrzeć się kolorowi listków - jeżeli są przebarwione zdecydujmy się na inne warzywa. Młode karczochy możemy zjadać w całości, a przy starszych odsuńmy spodnie warstwy i odetnijmy twardą łodyżkę. Nie zapominajmy o skropieniu ich octem lub cytryną. Zapobiegnie to czarnieniu.

Karczochy w kuchni

„Osty o dobrym sercu” możemy przygotowywać na rozmaite sposoby – smażone, gotowane, grillowane, a nawet nadziewane! Będą dobrze smakować w towarzystwie ryb - często podaje się je z anchois, innych warzyw – na przykład kaparów lub pomidorów, oraz jako uzupełnienie sałatek czy dań z makaronem.
- Bardzo dobrym połączeniem są gotowane karczochy z dodatkiem dipów. Doskonale komponują się zarówno z sosem czosnkowym, który nada im delikatności, jak i w wyrazistej wersji, z sosem serowym – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.
Marynowane warzywa możemy wykorzystać jako przystawkę do dań mięsnych – na zimno i na ciepło. Karczochy nierzadko występują w towarzystwie cytryny (nie tylko zapobiega ona ich czarnieniu, ale także podkreśla smak), ziół i parmezanu. Zmiksowane stworzą doskonałą pastę do kanapek – możliwości jest więc wiele.

Karczochy dla dbających o linię i nie tylko

Cynaryna, inulina, kwas chlorogenowy oraz niacyna – to właśnie ze względu na te substancje w swoim składzie karczochy są cienionym składnikiem zbilansowanej diety. Warto wiedzieć, że wartość odżywcza 100 gramów produktu to tylko 47 kalorii. To dobra wiadomość nie tylko dla osób dbających o linię. Cynaryna pomaga przy kłopotach z układem pokarmowym – reguluje jego działanie, przyspiesza metabolizm oraz stabilizuje poziom cukru we krwi.

Dla osób chcących schudnąć, karczochy to doskonała opcja ze względu na wyjątkowe właściwości spalające lipidy.

Zawarta w karczochach inulina, podobnie jak błonnik, pęcznieje w żołądku, dając uczucie sytości i zapobiegając nagłym napadom głodu. Kwas chlorogenowy to także cenny antyoksydant, który dodatkowo zmniejsza ilość węglowodanów wchłanianych w przewodzie pokarmowym. Ostatni z dobroczynnych związków, w które bogate są karczochy to niacyna, znana jako witamina B3. Uczestniczy ona w rozpadzie kwasów tłuszczowych i reguluje poziom cholesterolu. Uważa się też, że spożywanie karczochów zapobiega rozwojowi nowotworów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska