Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaszëbsczi tobôłci i biała bzowa dama najlepsze (wideo, zdjęcia)

Andrzej Gurba
W czasie niedzielnego Jarmarku Pomorskiego w Bytowie odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę i nalewkę.
W czasie niedzielnego Jarmarku Pomorskiego w Bytowie odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę i nalewkę. Andrzej Gurba
W czasie niedzielnego Jarmarku Pomorskiego w Bytowie odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę i nalewkę.
Jarmark Pomorski w Bytowie - konkurs potraw i nalewek

Jarmark Pomorski w Bytowie - konkurs potraw i nalewek

- To już siódmy konkurs. Cieszył się dużym zainteresowaniem. Jakość potraw i nalewek z roku na rok wzrasta i związane są one mocno z kuchnią regionalną - mówił Jarosław Lichacy, przewodniczący komisji konkursowej.

Najlepszą potrawę przygotowali Iwona Dzika i Bogdan Adamczyk z Bytowa. To kaszëbsczi tobôłci, czyli faszerowane kaszubskie bułeczki. - To połączenie przepisów dwóch rodzin. Ciasto robimy drożdżowe, kruche. Owijamy je w folię i wkładamy do zimnej wody, czekając aż wypłynie. Faszerujemy je kurkami, papryczką, cebulką, różnymi rodzajami sera - przybliża Bogdan Adamczyk. Drugie miejsce zajęła Monika Leman z Piaszna za zupę chlebową, a trzecie Mirosława Lewicka z Bukowiny za roladki schabowe w sosie serowo-kurkowym. Wyróżniono Koło Gospodyń Wiejskich z Trzebiatkowej za zupę brzadową z kluseczkami oraz Koło Gospodyń Wiejskich z Dębnicy Kaszubskiej za kotleciki ziemniaczane z sosem kurkowym.

Najlepszą nalewkę przygotowała Maria Różańska z Osowa. To bzowa biała dama. - Nalewka zrobiona jest z białego kwitnącego bzu. Dwadzieścia pięć gałązek bzu zalewa się gazowaną wodą (1,5 litra). Wstawia się na dobę do lodówki, następnie odcedza i wyciska. Dodaje się cukier, kwasek cytrynowy. Na koniec dodajemy do tego pół litra spirytusu - zdradza przepis Maria Różańska. Drugie miejsce zajęła Anna Gajowiec z Kwasowa z nalewką chrzanową, a trzecie Gminne Centrum Kultury i Promocji w Kobylnicy za ziołowy zawrót głowy. Wyróżnienie otrzymali Halina Chamier Gliszczyńska z Tągowia za nalewkę samo zdrowie rokitnika oraz Jakub Tota z Bytowa za miód pitny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza