To efekt zmiany polityki właściciela sieci Kebab Way, która dotychczas oferowała kebaby i pieczone kurczaki.
W ramach sieci Kebab Way w Lęborku działają aktualnie dwa lokale - jeden przy ulicy Węgrzynowicza 1 i drugi - przy ul. Staromiejskiej 17. Właśnie ten lokal przy Staromiejskiej jeszcze w tym tygodniu ma zostać zamieniony na Wok Way, czyli punkt oferujący dania chińskie przygotowane na woku (tradycyjna chińska patelnia) w wydaniu fast food.
- Zmienimy wystrój, pojawi się nowe logo i całkowicie nowe menu - zapowiada Arkadiusz Wenta, właściciel sieci Kebab Way - W sumie będziemy oferowali około 18 chińskich dań, w tym także będą zupy Prawie wszystkie będą przygotowywane w sposób tradycyjny na woku i ze świeżych składników. To będzie jednak wciąż fast food. Przygotowanie takich potraw nie potrwa bowiem dłużej niż około 10 minut. Najdroższe propozycje z menu będą nie droższe niż 18 złotych.
Czytaj też: W Słupsku otwarto dwa nowe lokale gastronomiczne
Skąd pomysł na oferowanie dań chińskich? Właściciel sieci tłumaczy, że jest to nowość na lokalnym rynku, która powinna się spotkać z pozytywnym przyjęciem klientów, znudzonych i przejedzonych kebabami. Po wprowadzeniu nowego menu w lokalu na ulicy Staromiejskiej pojawią się także pałeczki umożliwiające spożywanie potraw w tradycyjny chiński sposób. Dania chińskie z Wok Way będzie można także kupować na wynos.
- Zależało nam na tym, aby nasze menu było profesjonalnie przygotowane. Dlatego nawiązaliśmy współpracę z Pawłem Albrzykowskim, polskim kucharzem, który ma ogromną wiedzę na temat kuchni Dalekiego Wschodu. Paweł Albrzykowski pracował przez wiele lat w nowojorskim Chinatown, ma za sobą także doświadczenie w pracy w polskich renomowanych restauracjach jest także autorem kilku książek poświęconych tematyce kuchni chińskiej. Nam udało się go namówić na stworzenie specjalnych warsztatów, gdzie przez tydzień pracownicy naszej sieci uczyli się specyfiki gotowania na woku - tłumaczy Arkadiusz Wenta.
Czytaj też: Kucharz ze Słupska najlepszy w regionie
Właściciel sieci Kebab Way zaznacza, że nie planuje tworzenia kolejnych lokali w Lęborku czy też w Słupsku, plany ma trochę bardziej ambitne.
- Chciałbym otworzyć lokal w Trójmieście. Bo tam są już lokale oferujące chińską kuchnię, ale żaden z nich nie próbuje tego robić w taki sposób, jaki będziemy testować w Lęborku - pokreśla właściciel sieci Kebab Way.
Strefa Biznesu: Czterodniowy tydzień pracy w tej kadencji Sejmu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?