Kiedy zrywać gruszki i jabłka? Odmiany zimowe wytrzymają w chłodzie kilka dobrych tygodni. Jak przechowywać glostery lub konferencje?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Najwcześniej witamy papierówki, które kojarzą nam się z szarlotką lub musem. Jabłka są twarde i mocno kwaskowe.
Najwcześniej witamy papierówki, które kojarzą nam się z szarlotką lub musem. Jabłka są twarde i mocno kwaskowe. pixabay.com/BadziolTV
W powietrzu czuć jesień, a w domach zapach owoców. Trwa sezon jesienny, a co za tym idzie, słoiki masowo zapełniają się przetworami. Z ostatnich zbiorów malin lub borówek przygotowuje się dżemy, śliwki lądują w cieście lub w knedlach, na straganach widać już wiele późnych odmian gruszek i jabłek. Kończą się odmiany jesienne, a startuje boom na odmiany zimowe. Te z kolei można długo przechowywać. W jakich warunkach je trzymać? Zobacz, jakie jabłka i gruszki zjesz na początku jesieni.

Spis treści

Jak poznać, że jabłka i gruszki są dojrzałe?

Zbiór owoców uzależniony jest od pogody i terminów dojrzewania. Te, które chcemy przechowywać, mogą być zerwane wcześniej, a tym, które chcemy bezpośrednio spożywać, warto dać więcej czasu do osiągnięcia pełni dojrzałości, co równa się pełni smaku. W przypadku jabłek i gruszek najlepiej sprawdzać, czy owoce łatwo dają się wykręcać z gałęzi. Jeśli tak, są już dobre i nie trzeba czekać, aż spadną same z drzew.

Owoce są także gotowe do zbioru, gdy:

  • barwa przechodzi z zielonej na żółtą,
  • pojawiają się rumieńce,
  • nasiona brązowieją.

Kiedy zbierać jabłka? Każdy sad obrodzi inaczej

Na to, kiedy zrywać konkretne odmiany jabłek wpływa wiele czynników, np. pogoda, region, gleba i podkład. Wczesne odmiany można dostać latem, są to m.in. popularne papierówki, które sprawdzą się przy pieczeniu szarlotki. Sadownicy wyróżniają również odmiany jesienne i zimowe.

Teoretycznie zbiory jesienne mają się ku końcowi, w praktyce wygląda to zgoła inaczej. W drugiej połowie września niektórzy zebrali już kosztele lub lobo, część zrobi to na dniach. W wielu częściach kraju jednocześnie zbiera się już odmiany zimowe do przechowywania. Umownie okres dojrzewania idaredów, szampionów, glosterów czy jonagoldów przypada na przełom września i października, ogrodnicy zrywają je jednak wcześniej.

- Pięknie obrodziły ligole i idaredy, rumiane jabłka same odchodziły z drzew – przyznaje Konrad z Mazowsza.

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego z lipca wstępny szacunek zbioru owoców wyniesie ok. 5,3 mln ton, z czego owoce z drzew to ponad 4,7 mln ton. Najwięcej stanowią jabłka – ok. 4,2 mln ton, gruszek będzie blisko 82 tys. ton.

Kiedy zbierać gruszki?

Podobnie jak w przypadku jabłek, gruszki można podzielić na letnie, jesienne i zimowe. Te wczesne jeszcze latem pojawiały się na bazarkach. W sierpniu mogliśmy cieszyć się smakiem klapsy, na początku września pojawiły się twarde i mięsiste Bonkrety Williamsa. W drugiej połowie września dojrzewają konferencje – przez wielu nazywane najlepszymi gruszkami jesieni. Przełom września i października przyniesie zbiory odmian, które świetnie nadadzą się do przechowywania, są to m.in. komisówki, lukasówki i Generały Leclerc.

Jak przechowywać jabłka i gruszki. Czy można zrobić to w piwnicy?

Do skrzynek powinny trafiać owoce bez uszkodzeń. Te, które po zerwaniu są obite, robaczywe lub zbyt miękkie, warto odłożyć na bok i wykorzystać na przetwory lub do ciast. Do przechowywania nadają się późne odmiany, zebrane odpowiednio wcześniej, nim osiągną pełną dojrzałość. Owoce muszą mieć konkretne warunki, w których nie zgniją zbyt szybko, ani nie zmarzną.

Pomieszczenia powinny być chłodne i ze stałym dostępem do powietrza. Optymalna temperatura dla jabłek to 0-2 stopnie Celsjusza, dla gruszek 0-1 stopni Celsjusza. Najlepiej postawić skrzynki na podwyższeniu i w regularnych odstępach od ścian. Dzięki temu nie zostaną one zaatakowane przez gryzonie, nie dostanie się do nich również wilgoć. O ile sadownicy posiadają chłodnie, o tyle właściciele mniejszych ogródków wybierają piwnice. Utrzymanie wilgotności powietrza jest tam ciężkie, dlatego warto częściej kontrolować boksy, wietrzyć je, a nawet ustawiać wiadra z wodą, które nieco nawilżą aurę.

- Wietrzenie pozwala obniżyć temperaturę przechowywania, gdy jest ona zbyt wysoka. Umożliwia również usunięcie nadmiaru etylenu, który – przyśpieszając dojrzewanie owoców – skraca okres ich przechowywania. Przed zbiorami taką piwnicę dobrze jest wybielić, aby zminimalizować ryzyko zakażenia owoców patogenami – tłumaczy w jednej ze swoich broszur Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy.

Zobacz, czym charakteryzują się poszczególne odmiany jabłek i gruszek:

Źródło: Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wildlife Photographer Of The Year 2022

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie