Kiszone rzodkiewki - przepis. Szukacie sposobu na niebanalną przekąskę? Ukiście rzodkiewki!
Składniki na 1 słoik
- pęczek rzodkiewek
- 3 duże ząbki czosnku
- mały pęczek koperku lub koper
- kawałek chrzanu
- parę ziarenek pieprzu
- sól kamienna do przetworów - niejodowana (1 łyżka na 0,5 litra wody)
Wykonanie
Rzodkiewki umyć, obciąć końcówki i ogonki. Słoik wyparzyć, na dno położyć połowę koperku, kawałek chrzany, ząbek czosnku. Ułożyć rzodkiewki na wierzchu, czosnek, chrzan, pieprz i koperek. Zrobić zalewę - w gorącej lub ciepłej wodzie rozpuścić sól, zalewę ostudzić i zalać rzodkiewki. Słoika nie zakręcać tylko lekko przykryć. Po około 5 dniach rzodkiewki można jeść.
Zobacz też:Zupy z botwiny na ciepło i zimno [PRZEPISY]
Zobacz też:Przepisy na majowe zupy szczawiowe
Zobacz też:Pięć pomysłów na dania z rabarbarem
Zobacz też:8 propozycji na dania z bobem naszych Czytelników
Zobacz też:Chleb nadziewany serem żółtym i masłem czosnkowym
Zobacz też:5 nietypowych sosów do dań z grilla
Zobacz też:TOP 5 potraw na grilla, które zaskoczą twoich gości [PRZEPISY]
Zobacz też:Czas na grilla. Jak zrobić domowe kiełbaski na grilla [PRZEPIS]
Zobacz też:Czas na grilla. Marynaty do mięs według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni restauracji Ed Red
Zobacz też:Czas na słodkiego grilla. Czy można grillować owoce?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?