Kolorowy kulinarny zawrót głowy. Święto Dyni w Tuchomiu (ZDJĘCIA)

Andrzej Gurba
Andrzej Gurba
Zgłoszono tak wiele potraw, że konieczne było powołanie drugiej oceniającej komisji. To było istne kulinarne szaleństwo. W Gminnym Ośrodku Kultury w Tuchomiu odbyła się dziesiąta edycja Święta Dyni.
Zgłoszono tak wiele potraw, że konieczne było powołanie drugiej oceniającej komisji. To było istne kulinarne szaleństwo. W Gminnym Ośrodku Kultury w Tuchomiu odbyła się dziesiąta edycja Święta Dyni. GOK Tuchomie, KGW Trzebiatkowa
Udostępnij:
Zgłoszono tak wiele potraw, że konieczne było powołanie drugiej oceniającej komisji. To było istne kulinarne szaleństwo. W Gminnym Ośrodku Kultury w Tuchomiu odbyła się dziesiąta edycja Święta Dyni.

Dynia to nieocenione warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Pokazali to także uczestnicy tuchomskiego konkursu kulinarnego. Dodajmy, że dynia to samo zdrowie. Mało kalorii, sycąca i z błonnikiem. A już nie wspominamy o potasie, cynku i witaminach.

W konkursie zgłoszono aż 37 potraw. Oceniano je w trzech kategoriach: słodkie, wytrawne, przetwory. Dzieci miały swój konkurs na najładniej przystrojoną dynię. Odbyły się także, dzięki sołectwu Trzebiatkowa, zajęcia w czasie których dzieci mogły stworzyć swoje dyniowe aranżacje. Gminny Żłobek w Tuchomiu stworzył dyniowego niemowlaka. A miejscowy zespół Sami Swoi umilał występami dyniową biesiadę, bo oczywiście degustacja to istotna część kulinarnego święta w Tuchomiu.

Wyniki konkursu

Potrawy słodkie (19 zgłoszeń)

Wygrała „Rozkisz Pavlowa” Haliny Chamier Gliszczyńskiej – Tągowie, przed kaszubskim deserem Marii Jackiewicz – Masłowice Tuchomskie i deserem z dyni Koła Gospodyń Wiejskich Trzebiatkowa.
Wyróżnienia: trufle z dyni – Beata Myszk (Kramarzyny), dyniowe ciasto z orzechami – Ewa Graczyk (Tuchomko), tort dyniowo – marchewkowy – Magdalena Lew Kiedrowska (Ciemno), babka z dynią – KGW Trzebiatkowa, kopiec dyniowy – Renata Domaros.

Potrawy wytrawne (11 zgłoszeń)

Zwyciężyła motewka dyniowa Klary Töpfer. Drugie miejsce zajęła sałatka ze szpinakiem i dynią – KGW Trzebiatkowa, a trzecie rolada dyniowa Ewy Łukasik – Modrzejewo.
Wyróżnienia: sos słodko – kwaśny z makaronem i mielonym – Marta Węsierska (Tuchomko), leczo dyniowe – Mariola Melchert (Zagony).

Przetwory (7 zgłoszeń)

Najlepszy okazał się dżem z dyni – KGW Kramarzyny. Drugie miejsce zajął keczup z dyni – KGW Ciemno, a trzecie kompot z dyni – KGW Trzebiatkowa.
Wyróżnienia: sok dyniowo-owocowy – Beata Myszk (Kramarzyny), powidła dyniowe – KGW „Kul-Babki” Rabacino.

Nagrodę publiczności i nagrodę specjalną jury otrzymała zupa dyniowa przygotowana przez KGW " Płomyk" Tuchomko.

A tak wyglądało Święto Dyni w 2020 i 2019 r.

Potrawy oceniały: Ewa Kalisz – prezes Stowarzyszenia Tuchomskich Seniorów, Gabriela Reca – pracownia Haftu i Tkanin Unikatowych „Gabi”, Bożena Maciejewska – Zrzeszenie Kaszubsko – Pomorskie w Bytowie, Ewa Waśniewska, Anna Ryngwelska, Monika Pietrzak.

Zgłoszono tak wiele potraw, że konieczne było powołanie drugiej oceniającej komisji. To było istne kulinarne szaleństwo. W Gminnym Ośrodku Kultury w Tuchomiu odbyła się dziesiąta edycja Święta Dyni.

Kolorowy kulinarny zawrót głowy. Święto Dyni w Tuchomiu (ZDJĘCIA)

Wino produkowane pod stolicą? Wywiad ze wspólnikiem Winnicy Dwórzno

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie