Była to druga edycja konkursu "Kuchnie Świata". Do konkursu przystąpiło 10 drużyn z gimnazjów i szkół podstawowych ze Słupska i okolic. Każda drużyna liczyła po dwie osoby.
- Przystępując do konkursu uczestnicy nie wiedzieli, jaką potrawę będą przygotowywać. O tym zadecydowało losowanie - podkreśliła Małgorzata Iwańska, dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej w Słupsku.
W tym roku organizatorzy konkursu zaproponowali dania z następujących krajów: Bułgaria, Chiny, Czechy, Francja, Maroko, Meksyk, Polska, Turcja, Wielka Brytania, Włochy. Niezbędne produkty zapewnił organizator.
Oceniano nie tylko walory smakowe przygotowanych dań, ale również sposób ich podania i dekoracji oraz umiejętność pracy zespołowej.
Pierwsze miejsce komisja konkursowa przyznała uczennicom z gimnazjum w Dębnicy Kaszubskiej - Zuzannie Karpie i Julii Paluszek-Pek, które przygotowały czeskie knedliki. Przyznano też trzy równorzędne wyróżnienia: Natalii Patejuk i Alicji Reichert ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku za francuską tartę szpinakową, Sandrze Kwapińskiej i Marcie Ruszkiewicz z SP nr 6 w Słupsku za marokański tadżin z kurczaka z soczewicą oraz Dominice Witkowskiej i Julii Miłaszewskiej z Gimnazjum nr 2 w Słupsku za wieprzowinę po chińsku z ananasem.
FORUM LOKALNEGO BIZNESU - Mirela Paterok
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?