Koszalin> Cukiernicy ze "Świata Lodów" zdobyli nagrodę

Inga Domurat inga.domurat@mediaregionalne.pl Tel. 94 347 35 99 Fot. Radosław BrzostekZaktualizowano 
Lody kręcone przez Pawła Petrykowskiego (od lewej) i Grzegorza Parysiaka produkowane są metodą rzemieślniczą. Są napowietrzone maksymalnie w 30%, podczas gdy lody przemysłowe aż 50%-60%. Przez to te ostatnie przy tej samej objętości są dużo lżejsze. Jest
Lody kręcone przez Pawła Petrykowskiego (od lewej) i Grzegorza Parysiaka produkowane są metodą rzemieślniczą. Są napowietrzone maksymalnie w 30%, podczas gdy lody przemysłowe aż 50%-60%. Przez to te ostatnie przy tej samej objętości są dużo lżejsze. Jest
Cukiernicy z koszalińskiego "Świata lodów" drugi rok z rzędu znaleźli się wśród tych, którzy najlepiej kręcą lody. Zajęli trzecie miejsce na targach Expo Sweet 2010 w Warszawie.

Ulegli tylko bydgoskim cukiernikom od słynnego Sowy oraz kolegom po fachu z Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie.

- Konkurs był w pierwszym dniu targów. Na wykonanie czterech smaków: sorbetu, czyli lodów na bazie wody, malinowo-bananowych, czekolady, wanilii oraz bakaliowego i zrobienie z nich pucharu lodowego mieliśmy dwie godziny. Liczyło się wszystko. Smak, wygląd, konsystencja, no i czystość produkcji. Zajęliśmy trzecie miejsce, zdobyliśmy puchar i dwa tysiące złotych - mówią Grzegorz Parysiak i Paweł Petrykowski ze "Świata lodów".

Grzegorz w "Świecie lodów" pracuje prawie trzy lata, Paweł o rok krócej. Najwięcej czasu spędzają w mieleńskiej fabryce firmy, tam próbują nowych smaków, niektóre tworzą sami. Bo tajemnica smaku tkwi w proporcjach dodawanych składników.

- Już w ubiegłym roku na targach udowodniliśmy, że w lodach czekoladowych nie mamy sobie równych. Teraz ten smak ulepszyliśmy i polecamy klientom nawet dwusmakową czekoladę - zapewnia Grzegorz.

- Sorbet malinowo-bananowy wyszedł nam zupełnie przypadkowo, bo Grzesiek źle usłyszał i zamiast wiśni, dodał bananowy składnik. Ale ten miszmasz wyszedł bardzo smaczny - dodaje Paweł.

Obaj do targów przygotowali się kilka tygodni, bo musieli stworzyć bardzo zgrany zespół. - Pracowaliśmy głównie nad wyglądem naszych produktów, bo samych smaków byliśmy pewni. A w tym roku naszą kompozycja musiała w jakiś sposób nawiązywać do Szopena z okazji jego 200 urodzin. Na waniliowym smaku namalowaliśmy czekoladą jego popiersie - relacjonuje Grzegorz.

Maciej Staśkiewicz, właściciel "Świata lodów", jest dumny ze swoich pracowników. Zapowiada, że wiosną w nowo otwartym punkcie w galerii "Emka" zorganizuje pokaz produkcji lodów. I taki sam puchar tego zimnego przysmaku, jak ten nagrodzony na targach, można będzie sobie tu zjeść.

 

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3