Koszalin: Kiełbasy z koniny rynkowym hitem

kon Fot. Radek Brzostek
Producenci wędlin, sprzedawanych na targu w Koszalinie, prześcigają się w pomysłach, by odzyskać klientów, których odbierają im markety. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę okazała się kiełbasa z koniny.

Kiełbasa ostatnio pojawiła się w jednym z trzech kiosków oferujących wyroby wędliniarskie.

– Kiełbasa z koniny jest droga, ale schodzi już rano, jak świeże bułeczki – powiedziała nam wczoraj sprzedawczyni Beata Puzio. – Konina jest słodkawa, a kiełbasa chuda. Klienci chętnie ją biorą, bo to czyste mięso. Powodzenie mają też wędliny naturalnie wędzone, przygotowane na starych recepturach, czyli polędwiczki pieczone, szynka ze spichrza, kiełbasa kresowa z Bobrownik, wiejska pieczona, kiełbasa z kija lub beczki.

Dobrze się sprzedają pieczenie, a salceson ozorkowy jest prawdziwym hitem szefostwa.

Kiełbasa belgijska z koniny kosztowała 22,90 zł, kabanosy – 25,90 zł, a końska (gruba) – 21,90 złotego.

W gablocie zauważyliśmy kiełbasę senatorską po 24,90 zł, która bywa sporadycznie, bo nie ma wielkiego wzięcia. Nowością jest też schab po grecku po 16,90 zł, polędwica tradycyjnie pieczona po 28,90 zł, wędzonka królewska po 24,90 zł,szynka ze spichrza po 29,90 zł, kresowa z Bobrownik po 27,90 zł, kiełbasa z kija po 21,90 zł, krakowska podsuszana po 23,90 zł, indyk faszerowany po17,60 zł i schab pieczony po 18,90 zł. Kiełbasa z beczki kosztuje 19,90 zł, salceson ozorkowy – 15,90 zł.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Milwaukee

Milwaukee M12 BDD-201C 4933479439

795,93 zł403,55 zł-49%
miejsce #2

Meec

Meec Tools 12 V LiIon 0,8 Ah

136,99 zł79,99 zł-42%
miejsce #3

Bosch

Bosch IXO 5 Full 06039A8022

492,20 zł294,00 zł-40%
miejsce #4

Makita

Makita DDF453SYE

800,79 zł565,89 zł-29%
miejsce #5

DeWalt

Dewalt DCD778S2T

920,63 zł718,00 zł-22%
miejsce #6

Parkside

Parkside 748981622

319,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Jakie są sposoby walki z kryzysem energetycznym? Posłuchaj eksperta

Komentarze 4

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

w
wielbiciel koni
Co za fobia z tymi żeźnymi końmi jakaś fanaberia w wielu krajach sopżywa sie koninę a u nas to morderstwo, jeśli tak  to takim samym morderstwem jest ,kurczak którego spożywamy olbrzymie ilości, ryba z bałtyku czy stawu, czy wieprzowina , i mógłbym przedstawić dużą listę takich zwierząd czy gadów które ludzie spożywają, dziwi mnie fakt braku tolerancji dla koniny mięso zdrowe chyba najzdrowsze, o wybitnych walorach odżywczych, dobrze przyżądzone - również smakowych dlatego proszę skończcie z tą fobią że konina to morderstwo koni. Inna żecz to transport koni do żeźni tu sie zgadzam miał wiele do życzenia ale teraz juz sie to poprawiła na szczęście. Wiec zachęcam do spożywania koniny której jest w Polsce nadprodukcja w tej chwili.  
i
izydor
W czasie II wojny św, bardzo popularna w Niemczech była kiełbasa belgijska z koniny, oraz ser pleśniowy t.z paluszki podobne do dzisiejszych biszkoptów. Bywam niekiedy w Niemczech i szukam tych wyrobów ale niestety nikt ich nie produkuje. Bywa w Polsce kiełbasa końska belgijska ale nie ten smak. Wszystko to podróbki volkswagena
w
wielbiciel koni
Co za fobia z tymi żeźnymi końmi jakaś fanaberia w wielu krajach sopżywa sie koninę a u nas to morderstwo, jeśli tak  to takim samym morderstwem jest ,kurczak którego spożywamy olbrzymie ilości, ryba z bałtyku czy stawu, czy wieprzowina , i mógłbym przedstawić dużą listę takich zwierząd czy gadów które ludzie spożywają, dziwi mnie fakt braku tolerancji dla koniny mięso zdrowe chyba najzdrowsze, o wybitnych walorach odżywczych, dobrze przyżądzone - również smakowych dlatego proszę skończcie z tą fobią że konina to morderstwo koni. Inna żecz to transport koni do żeźni tu sie zgadzam miał wiele do życzenia ale teraz juz sie to poprawiła na szczęście. Wiec zachęcam do spożywania koniny której jest w Polsce nadprodukcja w tej chwili.  
j
j
to prawda wkuria mnie to
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie