Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koszalin> Pszeniczne konkursowo warzone

Joanna Boroń, [email protected], Fot. sxc.hu
Koszalińskie piwo uzyskało uznanie w oczach jurorów.
Koszalińskie piwo uzyskało uznanie w oczach jurorów.
Koszaliński minibrowar Kowal zdobył nagrodę za swoje pszeniczne piwo Hefe-Weizen. Dla działającego niespełna rok Kowala pokonanie konkurentów to powód do dumy.

O laury w organizowanym w Żywcu Konkursie Piw Rzemieślniczych walczyło 10 małych browarów. Dla koszalińskich piwowarów to był pierwszy taki konkurs. Tym bardziej dumni są ze swojego II miejsca.

Do udziału w rywalizacji nie przygotowali się w szczególny sposób. - Wiemy, że inne browary warzyły specjalne piwo pod konkursowe jury - opowiada Mikołaj Kowalczyk, jeden z piwowarów. - My zabraliśmy dwie kegi piwa, mamy więc tą satysfakcję, że nagrodę dostało to samo piwo, które piją codziennie nasi goście.

Co decyduje o jakości piwa? Piotr Klimczak, piwowar z Kowala zdradza: - Jakość piwa w 70 procentach zależy od wody. A my w Koszalinie wodę mamy rewelacyjną.

Na co uwagę zwracają jurorzy kosztując pszenicznego trunku? - Próbując piwo patrzą na barwę, dobre pszeniczne piwo musi być mętne - wyjaśnia. - Ważny jest zapach, gęsta piana i oczywiście smak.

Odniesiony w Żywcu sukces mobilizuję ekipę koszalińskiego browaru do pracy. Piwowarzy już myślą nad nowymi recepturami. Jednym z ich pomysłów jest wprowadzenie na stałe do karty prócz piwa pszenicznego, jasnego, ciemnego również piwa.

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kto musi dopłacić do podatków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza