Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Koszalin> Restauracje walczyły o tytuł najlepszej

Joanna Boroń [email protected] Tel. 94 347 35 99 Fot. Radek Koleśnik
Jednocześnie gotowały po dwie ekipy kucharzy - każda miała do dyspozycji taki sam sprzęt i 70 minut czasu na wykonanie dania.
Jednocześnie gotowały po dwie ekipy kucharzy - każda miała do dyspozycji taki sam sprzęt i 70 minut czasu na wykonanie dania.
Dziesięć ekip z restauracji z regionu na oczach jurorów i gości przygotowywało swoje popisowe dania z rybą w roli głównej.

Wczoraj w Koszalinie zorganizowano smaczne Andrzejkowe Kulinaria z Suma Service.

Suma Service, firma z branży gastronomicznej, przygotowała nietypową andrzejkową imprezę, by uczcić 15 lat swojego istnienia. Organizatorzy chcieli zarazem udowodnić, że z ryb bałtyckich można przygotować prawdziwe kulinarne cuda, które dosłownie pieszczą podniebienie. I to nie wszystko...

- Chcielibyśmy by tego typu wydarzenie na stałe weszło do kalendarza miejskich imprez - zdradził nam właściciel firmy Rafał Smelkowski. - Uważam, że połączenie pokazów i degustacji z profesjonalnymi konkursami kulinarnymi to świetny pomysł.

Osią zorganizowanej w restauracji Kosmos imprezy był właśnie konkurs dla profesjonalnych kucharzy, zorganizowany pod hasłem "Ryby Bałtyckie". Juror kucharz Krzysztof Gawlik cieszył się, że tematem konkursu zostały właśnie ryby. Od lat jest on semiwegatarianinem, czyli nie jada mięsa, za to ryby codziennie. Dlatego interesują go nowe pomysły na ich przyrządzanie.

Pomysłami i ich wykonaniem chwaliło się dziesięć ekip z restauracji z naszego regionu. Uczestnicy konkursu na przygotowania dania mieli 70 minut oraz czas na posprzątanie po sobie stanowiska.

Dania przygotowywali według wcześniej wysłanych na konkurs przepisów. Zainteresowanie kulinarnymi zmaganiami było duże. Rafał Smelkowski zdradził, że zaplanował udział ośmiu zespołów, ale na prośbę zainteresowanych wydłużył listę.

Jurorzy z Mirosławem Bobrowskim, utytułowanym kucharzem, mistrzem carvingu, czyli rzeźbienia w owocach i warzywach, pod uwagę brało wszystko - od przygotowania stanowiska pracy, po wygląd i smak dania.

- Najbardziej ciekaw byłem tego jak pomysły kucharzy przełożą się na ostateczny efekt - zdradza juror. - Czy udało im się dobrze zrównoważyć smak? Jest naprawdę nieźle, ale mam jeden wniosek: kucharze boją się soli. Ale podsumowując, cieszy mnie, że poza stolicą, kucharze też już potrafią przygotować piękne danie na wysokim poziomie.

Czytaj też> Koszalin> Nowa restauracja w Galerii Emka

 

Najlepsze danie z ryb bałtyckich, zdaniem jurorów, przygotowała ekipa kucharzy z Sanatorium Mesko w Kołobrzegu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza