MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

Zobacz również

Potańcówka w Sandomierzu z zespołem Winyl Band

NOWE
Potańcówka w Sandomierzu z zespołem Winyl Band

Spółka Zremb Chojnice z 16-procentowym wzrostem przychodów w pierwszym kwartale

NOWE
Spółka Zremb Chojnice z 16-procentowym wzrostem przychodów w pierwszym kwartale

Polecamy

Iga Świątek zwiększyła prowadzenie w rankingu WTA. Hubert Hurkacz na ósmej pozycji!

Iga Świątek zwiększyła prowadzenie w rankingu WTA. Hubert Hurkacz na ósmej pozycji!

Zgubił pendrive z danymi firmy. Przeczytaj, ku przestrodze

Zgubił pendrive z danymi firmy. Przeczytaj, ku przestrodze

Fasolka szparagowa już nie taka luksusowa. Cena powoli spada

Fasolka szparagowa już nie taka luksusowa. Cena powoli spada