Kucharka z Ustki gotowała w Brukseli

(wf)
Małgorzata Tatarek przy pracy.
Małgorzata Tatarek przy pracy. Wojsko Polskie
Na zakończenie polskiej prezydencji w Unii Europejskiej zorganizowano przyjęcie. Gotowała tam kucharka z Ustki.

W przygotowaniu potraw uczestniczyła czołówka wojskowych kucharzy pracujących na co dzień w jednostkach Inspektoratu Wsparcia SZ, Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych oraz Marynarki Wojennej.

Do Brukseli pojechała m.in. Małgorzata Tatarek z Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w Ustce.

Jak wyjaśnia płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, w menu zaprezentowano bogactwo innych potraw, dotąd może mniej znanych tradycyjnych polskich smaków. Kucharze wojskowi przygotowali jako dania główne, m.in. kapuśniak kujawski, polędwiczki w sosie kurkowym, łososia w sosie kaparowym, roladki z sandacza na warzywach królewskich, karkówkę z dzika w sosie śliwkowym, czy też strogonowa królewskiego. Jako zimne przekąski zaproponowano m.in. terriny rybne, drobiowe i szprycowane, łososie faszerowane podane na lustrach oraz tartinki.

- Przepis kulinarny jest jak rozkaz w wojsku, trzeba go wykonać starannie i z odpowiednią precyzją. Jeżeli
zostanie ten warunek speł­nio­ny, wyjdzie nam majstersztyk, który będą zachwalać goście - powiedziała Małgorzata Tatarek z Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w Ustce.

- To właśnie dzięki profesjonalnej pracy w kuchni możemy skosztować wielu ciekawych i smacznych dań. Jest to wciąż dla nas niekończąca się pogoń za doskonałością. Naszą największą satysfakcją było zadowolenie zaproszonych gości, którzy nie szczę­dzili słów uznania odnośnie przygotowania przyjęcia oraz jakości podawanych potraw. Zawsze jest miło usłyszeć pochwałę za dobrze wykonaną pracę - dodała pani kucharz.

Atrakcją kulinarną dla zaproszonych gości był również tradycyjny stół wiejski, na którym podano pieczyste mięsa z dzika, udziec wieprzowy czy też szynki wędzo­ne. Na stole nie zabrakło także różnych rodzajów polskich serów i wyrobów wędliniarskich.

Wideo

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
smerf pracuś

Ta Gosia, to niczym "gosposia" , może raczej coś pitrasi dla kogoś z gp....? he,he znamy, znamy te "pracowite mrówki"

S
Smerf Maruda
"Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi
to Boy napisał o Tobie Smerfie Marudo-Pierdoło.

Marudzisz ,
właśnie należy promować , wychwalać Gośkę, Józia, Zdzisia i innych pracowitych, kumatych,zaradnych Ustczan

Przecież Głos, nie może tylko wiecznie pisać,
tylko o naszych nieudacznikach z Ratusza

którzy, za co się nie zabiorą,
to zawsze coś spieprzą

A co napisał o miernotach z usteckiego Ratusza
N
Natalia

Gratuluję Małgosia jest znakomita w tym co robi. To nie tylko jej praca ale też pasja.

s
se

"Eunuch i krytyk z jednej są parafii- obaj wiedzą jak, żaden nie potrafi
to Boy napisał o Tobie Smerfie Marudo-Pierdoło.

n
neutral
co to kogo interesuje kto tam byl, czy wiecie ,ze jedna z osob ktore kladly cegly w brukseli jest nijaki pan jozek z pod sklepu? i w chicago nijaki zdzislaw kalina pracowal na budowie, co to kogo gowno obchodzi kto gdzie gotowal, poziom waszego dziennikarstwa jest zenujacy

Żenujący to jesteś ty - rychu SPOD strychu. Wydaje mi się, że takiego mantyki to już nic nie ma szansy zadowolić.
S
Smerf Maruda
co to kogo interesuje kto tam byl, czy wiecie ,ze jedna z osob ktore kladly cegly w brukseli jest nijaki pan jozek z pod sklepu? i w chicago nijaki zdzislaw kalina pracowal na budowie, co to kogo gowno obchodzi kto gdzie gotowal, poziom waszego dziennikarstwa jest zenujacy

Marudzisz ,
właśnie należy promować , wychwalać Gośkę, Józia, Zdzisia i innych pracowitych, kumatych,zaradnych Ustczan

Przecież Głos, nie może tylko wiecznie pisać,
tylko o naszych nieudacznikach z Ratusza

którzy, za co się nie zabiorą,
to zawsze coś spieprzą
r
rychu ze strychu

co to kogo interesuje kto tam byl, czy wiecie ,ze jedna z osob ktore kladly cegly w brukseli jest nijaki pan jozek z pod sklepu? i w chicago nijaki zdzislaw kalina pracowal na budowie, co to kogo gowno obchodzi kto gdzie gotowal, poziom waszego dziennikarstwa jest zenujacy

b
barbi

Wielkie mi tam wyszukane dania! Trzeba im było w Brukselce powiedzieć ze w naszym kraju "powszechnego dobrobytu" takie dania jada nie tylko wojsko ale wszyscy Polacy!! Co tam nam jakaś unia będzie imponować. w Końcu dzięki Tuskowi, Kłopotkom i innym tylko o nas myślących politykach JESTEŚMY ZIELONA WYSPĄ. KAŻDEGO STAĆ NA SZCZAW!

N
Nigella L.

Napiszcie o wszystkich NASZYCH kucharzach, którzy gotowali w Brukseli podczas prezydencji Polski.
Podpowiem, że wśród nich jest Tomek Kunysz z Gościńca Słupskiego.
Pozdrawiam Nigella L.

Dodaj ogłoszenie