Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kucharka z Ustki gotowała w Brukseli

(wf)
Małgorzata Tatarek przy pracy.
Małgorzata Tatarek przy pracy. Wojsko Polskie
Na zakończenie polskiej prezydencji w Unii Europejskiej zorganizowano przyjęcie. Gotowała tam kucharka z Ustki.

W przygotowaniu potraw uczestniczyła czołówka wojskowych kucharzy pracujących na co dzień w jednostkach Inspektoratu Wsparcia SZ, Wojsk Lądowych, Sił Powietrznych oraz Marynarki Wojennej.

Do Brukseli pojechała m.in. Małgorzata Tatarek z Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w Ustce.

Jak wyjaśnia płk Leszek Staniszewski z Inspektoratu Wsparcia Sił Zbrojnych, w menu zaprezentowano bogactwo innych potraw, dotąd może mniej znanych tradycyjnych polskich smaków. Kucharze wojskowi przygotowali jako dania główne, m.in. kapuśniak kujawski, polędwiczki w sosie kurkowym, łososia w sosie kaparowym, roladki z sandacza na warzywach królewskich, karkówkę z dzika w sosie śliwkowym, czy też strogonowa królewskiego. Jako zimne przekąski zaproponowano m.in. terriny rybne, drobiowe i szprycowane, łososie faszerowane podane na lustrach oraz tartinki.

- Przepis kulinarny jest jak rozkaz w wojsku, trzeba go wykonać starannie i z odpowiednią precyzją. Jeżeli
zostanie ten warunek speł­nio­ny, wyjdzie nam majstersztyk, który będą zachwalać goście - powiedziała Małgorzata Tatarek z Centrum Szkolenia Marynarki Wojennej w Ustce.

- To właśnie dzięki profesjonalnej pracy w kuchni możemy skosztować wielu ciekawych i smacznych dań. Jest to wciąż dla nas niekończąca się pogoń za doskonałością. Naszą największą satysfakcją było zadowolenie zaproszonych gości, którzy nie szczę­dzili słów uznania odnośnie przygotowania przyjęcia oraz jakości podawanych potraw. Zawsze jest miło usłyszeć pochwałę za dobrze wykonaną pracę - dodała pani kucharz.

Atrakcją kulinarną dla zaproszonych gości był również tradycyjny stół wiejski, na którym podano pieczyste mięsa z dzika, udziec wieprzowy czy też szynki wędzo­ne. Na stole nie zabrakło także różnych rodzajów polskich serów i wyrobów wędliniarskich.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza