Kim jest
Kim jest
Tomasz Kunysz - słupszczanin, absolwent słupskiego Zespołu Szkół Gastronomicznych. Praktykował w Karczmie pod Kluką. Szlify kulinarne zdobywał w restauracjach hotelowych w Niemczech i Francji.
Osiem lat temu, po powrocie do Polski, otworzył pizzerię Chata Macochy. Od kilku miesięcy prowadzi Gościniec Słupski w Bydlinie. Jego zainteresowania to carving, czyli rzeźbienie w owocach i warzywach oraz kuchnia molekularna.
Po pracy uprawia kitesurfing.
W tych najsmaczniejszych na świecie mistrzostwach, które odbywają się co cztery lata, wystartowały 162 ekipy z 85 krajów.
- Wyzwanie było ogromne. Przygotowując dania, nie spaliśmy przez kilkanaście godzin. Ostatnie przygotowania odbywały się w chłodni, więc szykowaliśmy potrawy poubierani w puchowe kurtki. Sędziom zaserwowaliśmy dania, nad którymi prace można nazwać kulinarnym jubilerstwem - mówi Tomasz Kunysz, szef restauracji Gościniec Słupski i kapitan pomorskiej drużyny.
W składzie ekipy było 22 najlepszych kucharzy i cukierników w województwie. Wystartowali oni w kategorii dania bankietowe kuchni regionalnej ciepłej i zimnej.
- Olimpiada w niemieckim Erfurcie to największe wydarzenie branżowe na świecie, które dyktuje kulinarne trendy na kolejne cztery lata - mówi Tomasz Kunysz. - Według mnie największą klasę pokazali kucharze że Sri Lanki, Niemiec, Skandynawii i Dalekiego Wschodu. Nasza ekipa błysnęła regionalnym dorszem oraz kapłonem (pieczony kogut - red.).
Kunysz to prawdziwy triumfator wielu kulinarnych konkursów krajowych i międzynarodowych. Jest też stałym gościem i gwiazdą lokalnych imprez plenerowych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?