MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kucharze pokazali świat pierogów

Fot. Kamil Nagórek
Fot. Kamil Nagórek
Gotowane, smażone, pieczone i nadziewane makiem, łososiem, owocami - takie pomysły na pierogi pokazali uczniowie słupskiego "gastronomia". Wczoraj młodzi adepci sztuki kucharskiej rywalizowali ze sobą w konkursie "Świat pierogów'.
Gotowane, smazone, pieczone i nadziewane makiem, lososiem, owocami - takie pomysly na pierogi pokazali uczniowie slupskiego "gastronomika".

Pierogi w gastronomiku

W pierogowych zmaganiach wzięło udział 35 uczniów klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1. Kucharze podzieleni byli na 13 zespołów. Jako najsmaczniejsze jury oceniło pierogi egzotyczne nadziewane m.in. bananami, ananasami przygotowane przez uczennice drugiej klasy: Monikę Drabińską, Mariolę Brach i Marię Kadylak.

- Uczniowie zaskoczyli nas swoją pomysłowością, bo żaden z nich nie przygotował tradycyjnych pierogów - mówi Małgorzata Częścik, współorganizatorka konkursu. - Muszę przyznać, że pierogi z wędzonym łososiem lub z makiem były bardzo smaczne.

W przyszłym roku szkoła zrobi dla swoich uczniów konkurs kuchni staropolskiej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza