Kucharze weganie przyjechali do słupskiego Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych przy ul. Przemysłowej na zajęcia uczniami. Szkoła realizuje program "Świadomy wybór - pewny sukces".
- Chcemy pokazać uczniom z technikum żywienia i usług gastronomicznych, jak można gotować ciekawie i smacznie. Że na stołach nie musi najczęściej gościć schabowy z kapustą i ziemniakami - mówi Małgorzata Iwańska dyrektorka szkoły.
Zaproszenie szkoły przyjęli Jola Słoma i Mirek Trybulak, z zawodu projektanci ubrań, a z pasji kucharze, którzy zaczynali od prowadzenia wegańskiej restauracyjki, a teraz prowadzą program kulinarny Atelier Smaku w programie kuchania+ i są autorami książek z przepisami na wegańskie potrawy.
- To odmiana kuchni wegetarianskiej, uboższa w produkty, ale zdrowsza. Nie używamy w nie żadnych produktów pochodzenia odzwierzęcego. Oprócz tego ze nie jemy mięsa nie jadamy również jajek, nabiału i miodu - mówi Jola Słoma.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?