Kuchnia molekularna - innowacja pedagogiczna w szkole w Pomysku Wielkim (zdjęcia)

Sylwia Lis
Zajęcia kulinarne w Pomysku Wilelkim. Um Bytów
Kuchnia kreatywna, czyli kuchnia molekularna, to wykorzystanie wiedzy naukowej na temat gotowania, a jej celem jest otrzymanie czystych, oryginalnych smaków nietypowymi sposobami i w bardzo zaskakujących połączeniach.

Jak nietrudno się domyślić, określenie „kuchnia molekularna” nawiązuje do słowa „molekuły”, oznaczającego cząsteczki. Najogólniej rzecz ujmując, w tego rodzaju sztuce chodzi przede wszystkim o rozbijanie dań na czynniki pierwsze i serwowanie ich w zupełnie nowej odsłonie. Wymaga ona obserwacji przemian chemicznych i fizycznych zachodzących w procesie przygotowywania dań.
Uczniowie klas szóstych Szkoły Podstawowej im. św. Jana Pawła II w Pomysku Wielkim, biorący udział w innowacji pedagogicznej, na swoich pierwszych zajęciach wykonywali eko-wege-bubble techniką sferyfikacji przy użyciu alginianu sodu i chlorku wapnia.
Bardzo popularne w molekularnych kuchniach jest robienie kawioru z czego się tylko da. Jest to tzw. sferyfikacja. Wystarczy dodać do wywaru z jakiegoś dania alginat sodowy, zanurzyć w roztworze chlorku wapnia i powstają małe, galaretowate kulki o smaku np. szynki czy jajecznicy. Kulki na zewnątrz są twarde, a w środku miękkie i pękają w ustach.
Podstawowymi technikami stosowanymi w kuchni molekularnej są: sferyfikacja, żelowanie, emulgacja, chłodzenie ciekłym azotem i gotowanie metodą próżniową (sous vide). Pod względem dietetycznym jest to kuchnia lekka, ponieważ używa się w niej minimalnych ilości tłuszczu lub też gotowanie odbywa się dzięki metodzie vakum. Charakteryzuje się zaskakującym połączeniem smaków, dbałością o aromat i konsystencję. Innowację pedagogiczną prowadzi Izabella Kleinszmidt, nauczyciel biologii i geografii.

Nauczanie hybrydowe zamiast powrotu do szkół

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie