Już pierwsza faza badań zaskoczyła badacza. Okazało się, że na deskach do krojenia jest średnio trzy razy więcej drobnoustrojów niż na deskach klozetowych. To jeszcze nic.
Największe nagromadzenie mikrobów Rusin znalazł w wilgotnych ścierkach kuchennych. Było ich tam milion razy więcej niż na obrzeżach muszli klozetowej! Druga część badań zaczęła się od tego, że naukowiec poinstruował domowników, jak należy dbać o czystość w kuchni i łazience. Efekt był natychmiastowy.
Podczas gdy poprzednio w 1 mililitrze płynu wyciśniętego ze ścierek kuchennych było przeciętnie 100 tys. bakterii, teraz znajdowano w nich średnio około stu mikrobów. W dalszym ciągu jednak najczystszym miejscem pozostała deska klozetowa.
Rusin sądzi, że jest ona po prostu zbyt sucha dla bakterii, które preferują wilgotne środowisko. Badacz zaleca, aby sprzęt kuchenny, zlewy i krany kuchenne czyścić codziennie. Muszlę klozetową wystarczy co 2-3 dni.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?