Ryba aromatyczna z grilla
Składniki:
4 filety ze skórą - może być dorsz, pstrąg, albo inna ryba
sok z połowy cytryny
dwie łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
odrobina soli
cytrynowy sos z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, soli, białego pieprzu i odrobiny szczypiorku
Sposób przygotowania:
Robimy marynatę. Smarujemy nią rybę i odkładamy choć na kilka kwadransów. Pieczemy na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach.
Podajemy z sosem jogurtowym.
Kaszanka
Składniki:
4 kaszanki jęczmienne
6 łyżek masła
szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
obrane w całości ziemniaki (zamiast pieczywa)
ogórki kiszone
folia aluminiowa
Sposób przygotowania:
Kaszankę smarujemy masłem, oprószamy majerankiem, solą i pieprzem. Zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki również smarujemy masłem, solimy i pojedynczo pakujemy do folii.
Na ruszt kładziemy w jednym czasie kaszankę i ziemniaki. Grillujemy 20-30 minut ciągle przewracając na ruszcie. Podajemy z ogórkiem kiszonym.
Tak doprawioną kaszankę możemy też piec z paseczkami cebuli i papryki.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?