Kaszubski kuch marchewny
Składniki:
korzeń marchwi odmiany Perfekcja - 0,5 kg,
mąka - 3 szklanki,
cukier - 1 szklanka,
olej - 1 szklanka,
3 duże jajka,
soda - 1 łyżeczka,
sól do smaku,
cynamon - 1 łyżeczka,
spirytus, wódka - 2-3 łyżki
Przygotowanie:
Marchew ucieramy na drobnych oczkach, odlewamy nadmiar soku (na polewę). Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy olej, stopniowo
dosypując mąkę i sodę oraz cynamon. Na koniec dodajemy startą marchew i mieszamy. Wykładamy na blachę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką lub kaszą manną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza około 40-50 minut. Przygotowujemy polewę z cukru i soku z marchwi, którą nakładamy na lekko przestudzone ciasto. Zaletą tego ciasta jest to, że zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość.
Zylc: galaretka z mielonego mięsa
Składniki:
głowizna,
nóżki wieprzowe,
golonka,
mięsne okrawki wieprzowe,
marchew, cebula, pietruszka,
listki bobkowe,
ocet
Przygotowanie:
Mięso posiekać, porąbać, oczyścić ze szczeciny, usunąć oczy i uszy. Wymoczyć. Peklować w suchej zalewie z soli, pieprzu, listków bobkowych i
ziela angielskiego przez co najmniej 24 godziny. Dobrze zapeklowane mięso nabierze czerwonej barwy, twardej konsystencji i słonego smaku. Potem powoli gotować wywar, aż mięso samo odejdzie od kości. Pod koniec gotowania doprawić majerankiem. Mięso wyjąć, a wywar przecedzić. Mięso rozdrobnić, pokroić warzywa i połączyć z wywarem. Doprawić do smaku octem i pieprzem. Powstałą masę przełożyć do foremek i odstawić do ostygnięcia i stężenia.
Młodzowy kuch z kruszonką
Składniki:
1 kg mąki,
0,5 l mleka,
15 żółtek,
10 białek,
0,5 szklanki cukru,
1/3 kostki tłuszczu (masło),
drożdże,
rodzynki, szczypta soli,
1 jabłko
Kruszonka: kostka masła, szklanka cukru, 0,5 szklanki mąki, cynamon, cukier waniliowy.
Przygotowanie:
Sporządzić rozczyn: mąka, drożdże, mleko, cukier, szczypta soli - wyrabiać w drewnianej dzieży lub ciepłych miskach glinianych. Pozostawić na
godzinę. Masło, żółtka, cukier i mąkę utrzeć. Połączyć rozczyn z ciastem, dodać utarte duże jabłko i rodzynki. Wyrabiać ciasto przez ugniatanie,
odstawić nakryte lnianą ściereczką do trzykrotnego wyrośnięcia (około godzina). Następnie przygotować kruszonkę i formę do pieczenia, wyłożyć ciasto do formy, posmarować białkiem, posypać kruszonką. Piec w piecu chlebowym (20-30 minut) z zastosowaniem drewna bukowego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?