Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kulinarny konkurs w Lęborku

(greg)
Przedstawiciele restauracji z pałacu w Poraju prezentują zgłoszone do konkursu faszerowane kacze uda.
Przedstawiciele restauracji z pałacu w Poraju prezentują zgłoszone do konkursu faszerowane kacze uda. Fot. Krzysztof Falcman
15 potraw zgłoszonych przez 15 różnych obiektów wzięło udział w Wojewódzkich Kulinariach w Błękitnej Krainie.

Trzecia już z kolei edycja tej imprezy organizowanej przez LOT "Ziemia Lęborska" miała miejsce w Zespole Szkół Gospodarki Żywnościowej i Agrobiznesu w Lęborku. Po raz pierw­szy w imprezie wzięli udział członkowie Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników z regionu pomorskiego, którzy weszli w skład jury. Uczestnicy kulinariów zgłosili do konkursu takie dania, jak np. kaczka betlejemska w sosie truflowym, konfitura marchwiowa z migdałami, ruchanki kaszubskie czy krewetki tygrysie w cieście z sezamem (na zimno).

Organizatorzy kulinariów zdecydowali się podobnie jak w latach poprzednich uhonorować kilka najlepszych dań równorzędnie. Statuetki Pomorskich Lwów Kulinarnych trafiły więc do czterech obiektów: KGW Sławutowo - za kartoflankę, Stowarzyszenia "Kaszubianki" - za danie rolada z indyka w sosie żurawinowym, CKP Pracownie Gastronomiczno-Hotelarskie - za danie kaczka po słowińsku i Baru Restauracyjnego "Betlejem" - za danie kaczka betlejemska w sosie truflowym.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza