Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lekko i zdrowo na wiosnę – dania polecane przez dietetyka [PRZEPISY]

mad
Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.
Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka. pixabay.com
Wraz z pojawieniem się nowalijek, świeżych ziół i owoców pomysły na smaczne dania stają się nieograniczone.

Wiosną łatwiej o zdrowe i lekkie menu, które dodatkowo zachwyca kolorami oraz smakiem. Aby w pełni wykorzystać najlepsze właściwości produktów i powrócić do dobrej formy, warto skorzystać z przepisów polecanych przez dietetyka.

Dobry start dnia – grzanka z warzywną koroną
O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia przekonują nas zarówno dietetycy, jak i lekarze.
– Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść w ciągu godziny od przebudzenia, aby dostarczyć organizmowi odpowiednich składników odżywczych będących paliwem, które pobudzi umysł do pracy. Zapominając o zdrowym starcie, skazujemy się na spowolnienie metabolizmu, spadek koncentracji oraz rozdrażnienie. Sięgajmy po pełnowartościowe i urozmaicone zestawy, np. pełnoziarniste pieczywo, kolorowe warzywa, jak również nabiał ­– mówi Beata Prusińska, dietetyk z Naturhouse i poleca prosty przepis na grzankę z warzywną koroną.

Grzanka z warzywną koroną

Składniki:

  • 1 bułka razowa bez ziarna
  • pomidorki koktajlowe
  • kawałek zielonej i żółtej papryki
  • kilka oliwek czarnych i zielonych
  • parmezan
  • cebula
  • ząbek czosnku oraz łyżeczka oliwy

(warzywa możemy też zastępować tymi, które w danym sezonie są najbardziej dostępne).

Przygotowanie:
Bułkę należy przekroić na pół. Do łyżeczki oliwy wcisnąć czosnek, wymieszać i posmarować obie połówki. Pieczywo włożyć do piekarnika (100°C, na 5-6 minut, aż będzie miało delikatny kolor). Resztę składników pokroić na kawałki, wymieszać razem, nałożyć na grzanki, a całość posypać parmezanem.


Zdrowo i kolorowo – ratatouille

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce.
– Przekonanie, że każdego dnia na obiad powinniśmy zjeść kawałek mięsa zdecydowanie nie jest aktualne. Dania warzywne to doskonały sposób na uzupełnienie witamin, składników mineralnych i flawonoidów. Przykładem na zdrowe oraz smaczne podanie warzyw jest, zaczerpnięte z kuchni francuskiej danie – ratatouille – poleca dietetyczka.

Ratatouille

Składniki

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 duże pomidory
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku, rozmarynu i cząbru
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Zobacz też:marynaty do mięs na grilla według Adama Chrząstowskiego, szefa kuchni krakowskiej restauracji Ed Red

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Lekko i zdrowo na wiosnę – dania polecane przez dietetyka [PRZEPISY] - Gazeta Krakowska

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza