Limonki najlepsze na zimę

Agata Pęk
Niemal pięć razy więcej witaminy C zawiera średniej wielkości limonka bez skórki niż cytryna. Owoc ten jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także zdrowszy.
Niemal pięć razy więcej witaminy C zawiera średniej wielkości limonka bez skórki niż cytryna. Owoc ten jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także zdrowszy. Fot. www.sxc.hu
Jesienią i zimą warto sięgnąć po prawdziwą kopalnię witaminy C, jaką jest mało znany jeszcze u nas owoc.

Limonki i cytryny są bardzo do siebie podobne zarówno z wyglądu, jak i składników odżywczych. Nie należy ich jednak mylić. Czym się od siebie różnią i gdzie najczęściej znajdują zastosowanie?

Limonka i cytryna są tak do siebie podobne, że niektórzy mogą mieć problem z ich rozpoznaniem. Nie chodzi tylko o wygląd, ale smak, skład i właściwości odżywcze tych owoców.

Różnice w wyglądzie i smaku

Przede wszystkim limonka jest zielona, a nie żółta, jak cytryna. Jest sporo większa, pod jej zieloną skórką znajduje się miąższ, a w nim liczne pestki. Natomiast charakterystyczną cechą cytryny jest szpiczasta końcówka.

Owoce różnią się też posmakiem kwasowości. Sok z limonki jest znacznie kwaśniejszy od soku z cytryny i posiada bardzo delikatną nutę goryczy. Soki z obu tych owoców różnią się także właściwościami. Limonka w porównaniu z cytryną posiada więcej witaminy C. Jej sok jest więc nie tylko intensywniejszy w smaku, ale także lepszy dla naszego zdrowia.

W kuchni

Sok i skórka tych owoców bardzo często wykorzystywane są jako dodatek do lemoniady, sałatek owocowych i warzywnych, musów, marynat, lodów i mięsa. Natomiast startą skórkę cytryny używa się do farszów, ciast, kremów i deserów. Ponadto służą do przyprawiania ostrych sosów oraz do produkcji marmolady. Jeśli przed smażeniem skropimy ryby morskie sokiem cytrynowym, stracą one silną woń.
Niektórym z nas trudno na przykład wyobrazić sobie herbatę bez soku z cytryny. Taki napój dodaje energii i chroni przed infekcjami górnych i dolnych dróg oddechowych oraz pobudza apetyt. Cytryny oraz limonki, dzięki zawartych w nich witaminom i minerałom, pobudzają przemianę materii i pomagają organizmowi pozbyć się związków toksycznych.

I nie tylko...

Ze względu na posiadane właściwości owoce te wykorzystuje się w wielu innych dziedzinach. Sok bogaty w kwas cytrynowy stanowi dodatek do maseczek kosmetycznych, płukanek do włosów, kremów wybielających, czy perfum. Soku z cytryny zmieszanego z gliceryną używa się do pielęgnacji dłoni i twarzy oraz do usuwania piegów. Jest też bardzo skutecznym sposobem na pozbycie się wszelkich plam po wodzie, zacieków i smug.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3