Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lubimy ciasto drożdżowe

Katarzyna Kuniczuk
Zbigniew Szyca: w Słupsku pieczemy w sposób tradycyjny
Zbigniew Szyca: w Słupsku pieczemy w sposób tradycyjny Łukasz Capar
W ramach akcji kulinarnie.naszemiasto.pl szukamy najciekawszych pomorskich smaków.

Rozmowa ze Zbigniewem Szycą

W jakim stopniu, na przestrzeni lat, zmieniło się cukiernictwo w Słupsku?

- Zaszła w nim o wiele większa rewolucja niż w piekarnictwie. Dzisiaj to klienci decydują, co potrzebują. To oni wpływają na rynek. Przez to zmienia się też jadłospis. Klienci chcą ciasta lekkie, mniej energetyczne i mniej kaloryczne. Kremów do ciast nie robi się już na bazie tłuszczów i cukrów, ale na bazie śmietany. Nie wyrabiamy już kremów budyniowych, tylko kupujemy. To jest dużo bezpieczniejsze, zwłaszcza gdy są wysokie temperatury.

Co w takim razie pozostało bez zmian?

Przede wszystkim cukiernictwo drożdżowe, zarówno ciasta drożdżowe z owocami, jak i bułki drożdżówki wykonuje się w ten sam sposób jak dawniej. Nie zmieniło się też nic, jeżeli chodzi o wyroby z ciasta parzonego, czyli eklery i ptysie. Wyroby bezowe w głównej mierze również pozostają niezmienione, jeżeli chodzi o recepturę. Tylko nielicznie korzystają z białka suchego przy wyrobie tych produktów.

Co sądzi pan o pomyśle zakazu sprzedawania drożdżówek w szkolnych sklepikach?

- Nie rozumiałem go. W drożdżówkach jest tylko osiem procent cukru i osiem procent tłuszczu. W drożdżówkach i pączkach sacharoza jest rozłożona na cukry proste, aby organizm mógł szybciej je sobie przyswoić. Mógłbym jeszcze zrozumieć wyeliminowanie z drożdżówek cukrów i zastępowanie ich miodem, ale wyrabianie drożdżówek z mąki orkiszowej byłoby jakimś nieporozumieniem. Taki wyrób byłby nie do zjedzenia. Mąka orkiszowa ma charakterystyczny smak i zapach, nawet chleby orkiszowe robi się maksymalnie z mąki orkiszowej do maksymalnie 35 procent jej zawartości. Inaczej ciężko byłoby coś takiego zjeść.

Czy z naszymi terenami związane są jakieś tradycyjne wyroby?

- U nas takich produktów nie ma. W Słupsku jest bardzo wymieszane towarzystwo. Przybyli tu ludzie z terenów wschodnich, z kielecczyzny, z poznańsiego, z Kaszub. U nas nie został stworzony wyrób, który byłby automatycznie identyfikowany z tymi terenami. W każdej piekarni znajdziemy natomiast ciasta drożdżowe i wyroby z ciasta parzonego - eklery, ptysie. One cieszą się powodzeniem wśród klientów.

Zainteresowaniem cieszą się także wymyślne torty. Na jakie jest teraz moda?

Przede wszystkim torty robione są już z kremów lekkich, na bazie śmietany. Zdarzają się także klienci, którzy preferują tradycyjne kremy na bazie masła, ale to jest już wyjątek potwierdzający regułę. Teraz chodzi o to, aby ciasto było jak najmniej słodkie i kaloryczne.

Do tortów dodaje się teraz dużo dodatków. Wyglądają niczym arcydzieła.

- Teraz można zamówić sobie taki tort, jaki sobie wymyślimy. Trzeba liczyć się jednak z tym, że torty, które mają przede wszystkim wyglądać, niekoniecznie będą dobrze smakować. Można także zamówić sobie zdjęcie na tort na przykład z ulubioną postacią z bajki. Wykonane jest ze zjadalnego papieru ryżowego, na który nakładane są farby z wyciągów naturalnych. 

#rozmawiała Dorota Aleksandrowicz

#KONKURS
Przyślij swój przepis i wygraj telefon

Lubicie gotować? Macie swoje ulubione potrawy? Weźcie udział w konkursie Smaki regionu na autorski przepis na danie z Waszego województwa. Na receptury czekamy pod adresem [email protected] do 22 października do godz. 23.59, w tytule e-maila wpiszcie „Smaki regionu”. Do wygrania są trzy telefony komórkowe Nokia Lumia 535. Więcej szczegółów w serwisie [email protected].

#ważne
Przepisy znajdziecie w serwisie kulinarnie.naszemiasto.pl, a restauracje i kuchnię regionalną na PizzaPortal.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na slupsk.naszemiasto.pl Nasze Miasto