Mazurek wielkanocny wg. przepisu Elżbiety Soroki

(nik)
Wielkanocne mazurki przygotowane przez Elżbieta Sorokę z uczennicami.
Wielkanocne mazurki przygotowane przez Elżbieta Sorokę z uczennicami. Kamil Nagórek
Na stole wielkanocnym obowiązkowo musi znaleźć się kolorowy mazurek. Tajemnice tego ciasta zdradza Elżbieta Soroka, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Agrotechnicznych w Słupsku.

- Ciasto na mazurek może być drożdżowe (na przykład takie, jak na baby), półkru­che, francuskie, piaskowe. Mazurki przygotowuje się też z kilku rodzajów ciast przekładanych masami, konfiturami i kremami, albo bez ciasta, na opłatku lub waflu - mówi Elżbieta Soroka. - Jeżeli mazurek ma poleżeć kilka lub kilkanaście dni, najlepiej zrobić go z ciasta kruchego i przybrać masą orzechową, marcepanem lub lu­krem. Natomiast jeśli będzie szybko zjedzony, można upiec ciasto biszkoptowe, drożdżowo-kruche lub pół­kruche i przybrać je kremem, galaretką owocową albo konfiturami.

Pani Elżbieta podpowiada, że ciasto powinno być niskie, na palec grubości, w kształcie prostokąta, kwadratu lub rombu i nie musi być duże.

- Tym bardziej, że dla wielu mazurków ciasto to tylko podkład pod masę, likier, bakalie czy konfiturę - tłumaczy.

Praktyczne rady na mazurkowe ciasto:

- mąka: można użyć krupczatki,
- cukier: koniecznie puder, nie kryształ,
- szczypta soli: dla lepszej elastyczności ciasta,
- nie dodajemy spulchnia­czy (proszek, soda), bo mazurek nie ma wyrastać,
- masło: nigdy margaryna,
- żółtka, a nie całe jajka - bo od białek ciasto twardnieje,
- ciasto: dobrze schładza­my w lodówce, wałkujemy i nakłuwamy widelcem, aby się nie wybrzuszyło,
- pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, na papierze,
- dekoracja: ma być jak najbardziej kolorowa, z elementami świątecznymi.

Przepis na Mazurka

Potrzebujemy:

Ciasto: 0,5 kg mąki, 0,5 szklanki cukru, kostka masła, 4 żółtka, 2-3 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 dkg drożdży. Pomada: szklanka kwaśniej śmietany 18 proc., 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, czekolada deserowa.

Przygotowanie:

Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła. Z tej porcji wychodzą trzy spody około 25 na 15 cm. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto, żeby się nie wybrzuszało.

Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym gotować na wolnym ogniu około 8 min, dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować jeszcze 3 min. Ostudzić. Wylać na spody. Udekorować bakaliami. Moż­na przed wylaniem pomady spody pokryć cienką warstwą marmolady. Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao, będzie waniliowa - biała.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3