- Ciasto na mazurek może być drożdżowe (na przykład takie, jak na baby), półkruche, francuskie, piaskowe. Mazurki przygotowuje się też z kilku rodzajów ciast przekładanych masami, konfiturami i kremami, albo bez ciasta, na opłatku lub waflu - mówi Elżbieta Soroka. - Jeżeli mazurek ma poleżeć kilka lub kilkanaście dni, najlepiej zrobić go z ciasta kruchego i przybrać masą orzechową, marcepanem lub lukrem. Natomiast jeśli będzie szybko zjedzony, można upiec ciasto biszkoptowe, drożdżowo-kruche lub półkruche i przybrać je kremem, galaretką owocową albo konfiturami.
Pani Elżbieta podpowiada, że ciasto powinno być niskie, na palec grubości, w kształcie prostokąta, kwadratu lub rombu i nie musi być duże.
- Tym bardziej, że dla wielu mazurków ciasto to tylko podkład pod masę, likier, bakalie czy konfiturę - tłumaczy.
Praktyczne rady na mazurkowe ciasto:
- mąka: można użyć krupczatki,
- cukier: koniecznie puder, nie kryształ,
- szczypta soli: dla lepszej elastyczności ciasta,
- nie dodajemy spulchniaczy (proszek, soda), bo mazurek nie ma wyrastać,
- masło: nigdy margaryna,
- żółtka, a nie całe jajka - bo od białek ciasto twardnieje,
- ciasto: dobrze schładzamy w lodówce, wałkujemy i nakłuwamy widelcem, aby się nie wybrzuszyło,
- pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku, na papierze,
- dekoracja: ma być jak najbardziej kolorowa, z elementami świątecznymi.
Przepis na Mazurka
Potrzebujemy:
Ciasto: 0,5 kg mąki, 0,5 szklanki cukru, kostka masła, 4 żółtka, 2-3 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 2 dkg drożdży. Pomada: szklanka kwaśniej śmietany 18 proc., 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, czekolada deserowa.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na grubość 1 cm. Uformować spody z rantem dookoła. Z tej porcji wychodzą trzy spody około 25 na 15 cm. Upiec na jasnozłoty kolor. Przed upieczeniem nakłuć ciasto, żeby się nie wybrzuszało.
Śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym gotować na wolnym ogniu około 8 min, dodać kakao i pokruszoną czekoladę, gotować jeszcze 3 min. Ostudzić. Wylać na spody. Udekorować bakaliami. Można przed wylaniem pomady spody pokryć cienką warstwą marmolady. Jeżeli do pomady nie dodamy czekolady i kakao, będzie waniliowa - biała.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?