Miód i jego lecznicze właściwości. Jaki najlepszy?

imoZaktualizowano 
pixabay.com
8 sierpnia Wielki Dzień Pszczół. To idealna okazja, by przybliżyć, jakie właściwości prozdrowotne ma miód, który dostarczają nam te owady

Dlaczego miód warto dodawać do posiłków i w jakiej formie jest najzdrowszy? O miodach mówi Kamila Sobaś, ekspert zdrowego żywienia.

Skład miodu jest bardzo zróżnicowany chemicznie i zależy w głównej mierze od rodzaju i gatunku roślin, z których zbierany był nektar i spadź, a także od pory roku. W miodach stwierdzono około 180 składników należących do kilkunastu grup chemicznych. Zaliczamy do nich: sacharydy, aminokwasy i białka, flawonoidy i fenolokwasy, kwasy organiczne, glukany, olejki eteryczne, prozdrowotnie enzymy, witaminę A, B2, PP, a także wiele składników mineralnych, a w tym - żelazo, wapń, magnez, fosfor.

Duży wybór
W zależności od gatunku drzew, z jakiego zbierana jest spadź, uzyskuje się miody ze spadzi iglastej, liściastej oraz mieszane nektarowo-spadziowe. Miody nektarowe występują w następujących odmianach: wrzosowe, akacjowe, lipowe, lawendowe, gryczane, mniszkowe, słonecznikowe, malinowe, rzepakowe oraz wielokwiatowe, pochodzące z nektaru z wielu roślin. Po które z nich najlepiej sięgać? - Polecam różne odmiany miodów pszczelich, pod warunkiem że są naturalne i „aktywne” - mówi Kamila Sobaś, ekspert do spraw zdrowego żywienia.

Miody warto zażywać szczególnie w okresie jesieni i zimy, ale oczywiście nie ma żadnych przeciwwskazań, by korzystać z nich teraz, latem. - Polecam codziennie rano pić pół szklanki wody z łyżeczką miodu i dodać łyżkę soku z cytryny, a czasami nawet ząbek przeciśniętego czosnku. Ważne jest, aby woda nie była gorąca - radzi Kamila Sobaś. - Miód warto spożywać rano, ponieważ jest w nim dużo fruktozy, która jest metabolizowana przede wszystkim w wątrobie. Jej nadmiar powoduje produkcję wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, które w całości odkładają się w wątrobie, powodując stłuszczenie wątroby - dodaje nasza rozmówczyni.

Miodem pszczelim możemy także słodzić wystudzone kawę czy herbatę. Dlaczego to tak ważne, by użyć go nie do gorących napojów? Ponieważ w przeciwnym razie spowodujemy unieczynnienie niektórych enzymów i obniżenie aktywności antybakteryjnej miodu.

Bogactwo składników
Lecznicze działanie miodu pszczelego jest ściśle związane z jego składem chemicznym. - Generalnie związki biologicznie czynne w miodach można podzielić na dwie grupy: czynniki bakteriobójcze i przeciwutleniacze. Czynnikami decydującymi o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym miodów są kwas glukonowy, niewielkie ilości lizyny. Na aktywność bakteriobójczą miodów może mieć także wpływ ich wysoka kwasowość - przybliża ekspert.

W miodach pszczelich zidentyfikowano również wiele antyoksydantów, takich jak: witamina C, witamina E, enzymy (na przykład katalaza, peroksydaza). Oprócz tego miód zawiera szereg związków polifenolowych: fenolokwasów i flawonoidów.

Oczywiście kusi zastanowić się nad odpowiedzią na pytanie - który z miodów jest najlepszy? Odpowiedź oczywiście prosta nie jest. - Miody mają różne właściwości w zależności od odmiany. Najbardziej aktywne są miody gryczane, dobre pod tym względem są też niektóre miody spadziowe. Wiele miodów ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, można też leczyć nimi rany oraz suchość skóry, na przykład spękane usta - mówi Kamila Sobaś.

Aby wszystkie składniki miodu zachowały swoją wartość i nie uległy rozkładowi, należy przechowywać go w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu w temperaturze 10-15 ºC, o wilgotności powietrza nie przekraczającej 60 procent.

Dobry na skórę, serce, przeziębienia
Szczególnie silne właściwości przeciw przeziębieniom ma miód spadziowy, malinowy i lipowy. Miody te bowiem działają przeciwzapalnie, a także wykrztuśnie.

Pomysł na naleśniki z miodem i orzechami według Kamili Sobaś.
Składniki: 100 g mąki, 1 szklanka mleka, 2 żółtka, 2 białka, szczypta soli, pokruszone orzechy, 2 łyżki miodu. Sposób przygotowania: Łączymy ze sobą mąkę, mleko, żółtka. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Delikatnie mieszamy ją z ciastem. Smażymy naleśniki. Posypujemy je kruszonymi orzechami i polewamy miodem.

Źródło:vivi24

Wideo

Materiał oryginalny: Miód i jego lecznicze właściwości. Jaki najlepszy? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

P
Pszczelarz49

Po pyszny i zdrowy miód z prywatnej pasieki zapraszam na moją stronę www.miody.net

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3