Mistrzostwa w lasach wokół jeziora w Korzybiu odbyły się już po raz dziesiąty. Choć w ostatnich dniach było dość sucho i wysypu grzybów nie było, uczestnicy nie wracali z pustymi koszami. Wszystkie zbiory były skrupulatnie ważone przez komisję, by wybrać zwycięzcę grzybobrania.
- Uzbierałem prawie kilogram. To niewiele, bo kilka dni temu w tym czasie zbierałem kilka razy więcej – przyznał pan Ryszard z Korzybia. – Co z nich zrobimy? Nie wiem, żona pewnie coś wymyśli. Ona jest mistrzynią przetworów.
Dań z grzybów można też było spróbować na miejscu. Ludwika Dąbrowska, uczestniczka programu Masterchef zaprosiła uczestników do wspólnego gotowania zupy grzybowej i sosu z kurkami. Można też było skosztować pieczonego dzika i jubileuszowego tortu, które przygotowali dla gości organizatorzy z gminy Kępice.
Uczestnicy mistrzostw nie tylko rywalizowali w zbieraniu grzybów, ale mogli też dowiedzieć się czy te, które zebrali nagadają się do jedzenia. Zbiory przeglądali mykolodzy i specjaliści ze słupskiego Sanepidu. Przygotowali oni też wystawę grzybów, na której prezentowali grzyby jadalne, niejadalne i trujące.
Uczestnikom imprezy, choć nie dopisały grzybowe żniwa, dopisała pogoda. Impreza nad jeziorem w Korzybiu okazała się wyśmienitym plenerowym piknikiem.
Oglądaj także: Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących?
Czytaj także:
- Prawie pół wieku temu zbudowano w Słupsku pierwsze rondo (zdjęcia)
- Nocna burza nad regionem słupskim
- Marsz dla Jezusa w Słupsku (zdjęcia, wideo)
- Wypadek w Poganicach. Dwie ofiary śmiertelne
- Noc w ratuszu po raz drugi (zdjęcia)
- Słupszczanka na zgrupowaniu finalistek Miss Polski (zdjęcia)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?