Młodzi hotelarze i kucharze praktykowali w Turyngii

Zbigniew Marecki
Słupscy hotelarze i kucharze podczas pobytu w Turyngii.
Słupscy hotelarze i kucharze podczas pobytu w Turyngii. ZSP nr 1 w Słupsku
Udostępnij:
14 uczniów klas trzecich słupskiego gastronomika odbywało tegoroczne praktyki zawodowe w obiektach turystyczno - hotelarsko - gastronomicznych Turyngii w Niemczech.

Taką możliwość mieli uczniowie z klas technik hotelarstwa oraz kucharz w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich. Praktyki te były jednym z elementów projektu realizowanego przez szkołę w ramach programu Leonardo da Vinci "Podwyższenie umiejętności językowych w turystyce jako wsparcie Regionalnej Strategii Rozwoju". Jest on współfinansowany z pieniędzy Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach programu operacyjnego Kapitał Ludzki.

Wyjazd na praktyki został poprzedzony dodatkowymi zajęciami, dzięki którym uczniowie zapoznali się ze specyfiką regionu Turyngii. W ramach przygotowania kulturowego odbyli przygotowanie pedagogiczne i mentalne, które miało na celu ułatwienie im aklimatyzacji w nowym środowisku, a także wzięli udział w zajęciach językowych, przeprowadzonych w szkole, oraz na miejscu przez partnera niemieckiego.

Uczniowie spędzili w Turyngii 4 tygodnie. Oprócz nauki zawodu w warunkach standardów europejskich mieli okazję szlifować umiejętności językowe.

- Miła atmosfera, równe traktowanie w organizacji pracy, atrakcyjnie spędzony czas wolny, szansa poznania bliżej obcej kultury - to tylko niektóre zalety praktyki, jakie dostrzegali uczniowie po powrocie. Przeprowadzili także badanie ankietowe, którego celem było ustalenie oczekiwań turysty niemieckiego wobec oferty turystycznej oraz promowanie naszego regionu jako miejsca atrakcyjnego turystycznie.

- Wyniki tego badania uczniowie przedstawią lokalnym pracodawcom oraz instytucjom odpowiedzialnym za promocję Słupska - mówi Aldona Pląska, dyrektor ZSP nr 1.

Potwierdzeniem odbytej za granicą praktyki są certyfikaty, które otrzymali uczniowie, wydane przez niemieckiego organizatora praktyki zawodowej.

- W związku z uzyskaniem przez uczniów najwyższych ocen otrzymają oni również Europass-Mobilność. Jest to dokument potwierdzający europejską ścieżkę kształcenia, w tym przypadku okres praktyki zawodowej w przedsiębiorstwie, odbywany w innym kraju europejskim w ramach wyjazdu zorganizowanego - podkreśla dyr. Pląska.

Dokument wydawany jest przez Krajowe Centrum Europass na wniosek polskiej instytucji organizującej kształcenie. Umożliwia on przedstawienie własnych umiejętności i kompetencji w jasny, zrozumiały sposób, a co za tym idzie zwiększa też szanse na rynku pracy.

Swoje doświadczenia i wrażenia z pobytu w Niemczech uczniowie zaprezentują całej społeczności szkolnej podczas Dnia Turyńskiego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

u
uczenzsp1
Wow! Szkoła wreście coś zrobiła dla kucharzy, ciągle inwestowali w informatykę . Hotelarze od zawsze jeździli na zagraniczne praktyki dali szanse kucharzom.
Więcej informacji na stronie głównej Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie