Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Młodzi kucharze z Bytowa zachwycili podniebienia w Rugi

Sylwia Lis
Sylwia Lis
Młodzi kucharze z Bytowa zachwycili podniebienia na wyspie Rugia.
Młodzi kucharze z Bytowa zachwycili podniebienia na wyspie Rugia. Archiwum uczestników
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Bytowie Zuzanna Kąkol i Bartosz Łojek wzięli udział w międzynarodowym konkursie POKAL DES LANDRATES XIX. Konkurs odbył się na wyspie Rugii. W konkursie wzięło udział 10 uczestników z różnych krajów. Dla nich przygotowano cztery produkty, z których musieli przygotować dania.

- Przystawka musiała zawierać muszle świętego Jakuba oraz sandacza – opowiada Zuzanna Kąkol. - Zupa musiała być sporządzona z ogonów wołowych, wyklarowana mięsem, musiała zawierać wkładkę oraz palucha z serem chester. Natomiast danie główne musiało zawierać cielęcinę, grzybki shittake, brokuły oraz grateny. Na deser każdy uczestnik musiał podać wypiek wraz z musem czekoladowym.
Zuzanna przygotowała na przystawkę grillowanego sandacza na jesiennym kaszotto, przegrzebki pieczone w boczku z sosem beurre blanc i pudrem z oliwek.
Bartosz risotto buraczane z pieczonym sandaczem i przegrzebki z sosem beurre blanc.
Zupa Zuzanny zawierała jesienną wkładkę z warzyw i mięsa oraz paluch drożdżowy z serem a Bartosza wkładkę z cukinii i cebuli oraz paluch z mięsem i majonezem z ciasta francuskiego.
Na danie główne Zuzia zaserwowała jesienne „czary mary” czyli roladki z cielęciny nadziewane grzybkami shittake, czosnkiem i cebulą, puree z brokułu, sos wiśniowy na bazie czerwonego wina, grateny a la carbonara i karmelizowane marchewki.
Bartek podał puree marchewkowe z roladkami cielęcymi z mięsem mielonym, grateny z boczkiem oraz przysmażone grzybki shittake i grillowanego brokułu.
Deserami zachwycili wszystkich, jest to ich specjalność. Bartosz przygotował mus bazyliowy z białej czekolady z sosem pomarańczowym. Zuzia przygotowała jesienny deser, czyli ciastko kakaowe przekładane musem cytrynowym z białej czekolady z sosem malinowym oraz oszronionymi porzeczkami.
Oprócz tego musieli wykazać się znajomością różnych produktów - owoców, warzyw, przypraw, orzechów, a nawet kawy. Musieli odbyć rozmowę z kelnerem, który ich reprezentował podczas uroczystego bankietu, każdy uczestnik musiał sporządzić w ciągu pięciu godzin cztery dania w ośmiu porcjach, 6 porcji - dla gości na bankiecie, jedną na wystawę, a kolejną do oceny przez komisję. Po degustacji przez zaproszonych gości, młodzi kucharze wraz z kelnerami musieli podejść do komisji, gdzie czekali na ogłoszenie wyników. Dodatkowym utrudnieniem było to, że cały konkurs odbywał się w języku niemieckim.
Zuzanna wzięła udział w tym konkursie po raz drugi i po raz drugi podbiła podniebienia zachodnich sąsiadów i zdobyła po raz kolejny 2 miejsce. Bartek wywalczył swoimi daniami miejsce 3.
Potrawy Zuzi i Bartka były wykonane według ich autorskich przepisów. Przed konkursem doskonalili swoje umiejętności pod okiem szefa kuchni restauracji Stacji Smaków w Bytowie oraz nauczycielek Marzeny Wnuk Lipińskiej i Sylwii Furmanek.
Oboje reprezentanci Polski są młodymi kucharzami z pasji. Bartosz wcześniej zajął pierwsze miejsce w konkursie "Bitwa na drobiowe smaki".
Zuzanna po raz drugi zdobyła drugie miejsce na Rugii, pierwsze miejsce w olimpiadzie wiedzy i umiejętności rolniczych w bloku gastronomia w etapie okręgowym i znalazła się w pierwszej dziesiątce w eliminacjach centralnych olimpiady w Bydgoszczy, wzięła również udział w ogólnopolskim konkursie dekorowania pierników "Dekor piernik Art", a w szkolnym konkursie zdobienia ciastek zdobyła pierwsze miejsce. Obecnie prowadzi warsztaty dla dzieci i niedługo wyda swój przepiśnik z kaszubskimi przepisami.
Zuzanna i Bartek mają zamiłowanie do cukiernictwa, lecz oboje przyznają, że konkurs na Rugii był fantastycznym wyzwaniem i niezastąpionym przeżyciem.
- Zawsze powtarzam: gotuj, jedz i kochaj, bo życie musi smakować. W kuchni musimy pracować tak, aby sprawiało nam to przyjemność – mówi Zuzia Kąkol.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza