Uczniowie mieli 180 min na przygotowanie potraw wieloporcjowych eksponowanych na szwedzkim stole oraz jednoporcjowych dla jury. Te oceniało sposób prezentacji potraw, higienę potrawy, atrakcyjność, połączenie regionalności, sposób dekoracji potrawy, tempo pracy, organizację pracy, umiejętność opowiedzenia kilku ciekawych słów o przygotowanej potrawie.
W konkursie uczestniczyli uczniowie pomorskich szkół zawodowych o profilu kucharz.
Pierwsze miejsce zdobyła Patrycja Strahl z Kościerzyny, która przygotowała kaczkę po kaszubsku, drugie Daniel Cichosz ze Słupska, który przygotował filet z dorsza na karmelizowanej pietruszce w towarzystwie gruszki w szynce, trzecie miejsce przypadło Kornelii Maciszce z Wejherowa, która przygotowała faworki ze szczupaka, czwarte miejsce zdobył Grzegorz Marzejon z Gdyni, który przygotował pstrąga pieczonego w sosie własnym.
Wyróżnienie przypadło Dorocie Ronszwowskiej z Lęborka, która przygotowała polędwicę wieprzową duszoną w winie.
- Celem konkursu jest promowanie kuchni regionalnej oraz kształcenia zawodowego. Uczniowie mogą w ten sposób zaprezentować swoje umiejętności i jakość kształcenia - mówi Agata Giejbo, wicedyrektor pracowni gastronomiczno-hotelarskiej Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.
Wśród jury znaleźli się kulinarni fachowcy: Bożena Hołowienko(restaurator ze Słupska), Ewa Lubarska (nauczyciel z Środkowopomorskiego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Słupsku), dr Romuald Zabrodzki i dr Przemysław Dmowski z Akademii Morskiej w Gdyni.
W konkursie gastronomicznym wzięło udział 19 uczniów z 11 szkół naszego regionu. Konkurs obejmuje prawie cale województwo pomorskie. Młodzi, zdolni przybyli do Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku z Tczewa, Kościerzyny, Łodzieży, Lęborka, Gdyni, Wejherowa, Miastka, Słupska.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?