W konkursie wystartowało ponad sto produktów tradycyjnych z całego Pomorza. Wśród nich było 18 napojów. - Przyznaliśmy pierwsze miejsce nalewce, bo urzekło nas to, że składnikiem trunku jest dzika róża, która jest bardzo popularna na Pomorzu - mówi Ludmiła Jezierska z Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego członkini jury. - Ważny był także niepowtarzalny smak.
Słupszczanka zaprezentowała dwuletnią nalewkę zrobioną z płatków róż pozbieranych w okolicach Słupska.
Nalewki i wina przyrządzane przez panią Barbarę i jej meża już kilkakrotnie zdobywały nagrody na konkursach. W ubiegłym roku, np. wygrały konkurs na najlepszy produkt w konkursie Słupskiego Koszyka Regionalnego.
Słupszczanie mają plany dalszego propagowania swoich trunków. - Do listy produktów regionalnych zamierzam zgłosić nalewkę Czarna wiśnia - mówi pani Barbara. - Jej przepis sporządzili moi dziadkowie, którzy przybyli na Pomorze z centralnej Polski w 1945 roku.
Jej magia polega na wyjątkowo bogatym smaku, jaki można uzyskać tylko z jednej odmiany wiśni i w czasie unikalnej obróbki. Tą nalewką można delektować się zarówno przy golonce, jak i przy torcie.
Finał regionalny konkursu odbył się w niedzielę podczas III Pomorskiego Święta Produktu Tradycyjnego w oliwskim parku. Zwycięzcy pojadą do Poznania w październiku na targi Farma 2009. Laureaci z wszystkich regionów będą tam walczyć o Perłę, doroczną nagrodę dla potraw i produktów regionalnych.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?