Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Moda na dobrą żywność przyszła do naszych szkół

Aleksandra Chacińska [email protected]
Kucharki chętnie poznawały nowe przepisy na zdrowe dania dla dzieci autorstwa Jarosława Walczyka
Kucharki chętnie poznawały nowe przepisy na zdrowe dania dla dzieci autorstwa Jarosława Walczyka Łukasz Capar
Do Centrum Kształcenia Praktycznego została zaproszona kadra gotująca w szkolnych i przedszkolnych stołówkach. Jarosław Walczyk, znany w kraju kucharz, zauważył, że obecnie największym wyzwaniem w Polsce nie są produkty, a braki w sprzęcie.

W wielu przedszkolach nie ma nawet piekarnika. Idealne byłyby piece utrzymujące stałą temperaturę. - W takich warunkach urozmaicamy posiłki. Nie tracimy w trakcie gotowania cennych składników - mówił.Warsztaty kulinarne to element kampanii "Moda na dobrą żywność". Urząd Miejski w Słupsku postanowił wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu na wpajanie, dobrych przyzwyczajeń żywieniowych wśród najmłodszych.

Zobacz także: Ruszył projekt Urzędu Miasta "Moda na dobrą żywność" (zdjęcia, wideo)

Projekt "Moda na dobrą żywność" to współdziałanie miasta z fundacją Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na Widelcu oraz z Jarosławem Walczykiem z Fundacji Klubów Szefów Kuchni. Celem jest wdrożenie w żłobkach, przedszkolach i szkołach nowej jakości żywienia dzieci.

Organizatorzy są przekonani, że opierając się na sezonowości produktów - mimo niewysokich stawek, które są przewidziane na dziecko na wyżywienie, są w stanie w taki sposób modyfikować jadłospis, żeby był zrównoważony. Obecnie wraca się do produktów zapomnianych. Jarmuż czy topinambur to już nie ciekawostka z elementarza, tylko zdrowy produkt, który można podać na różne sposoby. To rośliny, które mają w sobie moc witamin.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza