W wielu przedszkolach nie ma nawet piekarnika. Idealne byłyby piece utrzymujące stałą temperaturę. - W takich warunkach urozmaicamy posiłki. Nie tracimy w trakcie gotowania cennych składników - mówił.Warsztaty kulinarne to element kampanii "Moda na dobrą żywność". Urząd Miejski w Słupsku postanowił wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu na wpajanie, dobrych przyzwyczajeń żywieniowych wśród najmłodszych.
Zobacz także: Ruszył projekt Urzędu Miasta "Moda na dobrą żywność" (zdjęcia, wideo)
Projekt "Moda na dobrą żywność" to współdziałanie miasta z fundacją Grzegorza Łapanowskiego Szkoła na Widelcu oraz z Jarosławem Walczykiem z Fundacji Klubów Szefów Kuchni. Celem jest wdrożenie w żłobkach, przedszkolach i szkołach nowej jakości żywienia dzieci.
Organizatorzy są przekonani, że opierając się na sezonowości produktów - mimo niewysokich stawek, które są przewidziane na dziecko na wyżywienie, są w stanie w taki sposób modyfikować jadłospis, żeby był zrównoważony. Obecnie wraca się do produktów zapomnianych. Jarmuż czy topinambur to już nie ciekawostka z elementarza, tylko zdrowy produkt, który można podać na różne sposoby. To rośliny, które mają w sobie moc witamin.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?